Prudký déšť zasáhne hlavně jihozápad Čech, hrozí povodně u Berounky

Důraznou výstrahu na bouřky s přívalovými dešti vydal na pátek Český hydrometeorologický ústav. V jihozápadní polovině Čech a na Vysočině může napršet až 50 litrů na metr čtvereční a hrozí, že budou padat kroupy. Výstraha s nižším stupněm nebezpečí ovšem platí i pro zbytek republiky.

„V pátek se postupně od jihozápadu budou místy vytvářet bouřky, které v jihozápadní polovině Čech a na Vysočině mohou být ojediněle velmi silné se srážkovými úhrny kolem 50 milimetrů a kroupami, na ostatním území budou bouřky silné se srážkovými úhrny kolem 30 milimetrů a kroupami. Ke snížení bouřkové aktivity bude docházet v noci na sobotu,“ uvedli meteorologové.

Výstraha s vysokým stupněm nebezpečí platí od pátečních 11 do 22 hodin na Vysočině v Jihočeském, Plzeňském a Karlovarském kraji a jihozápadní části Středočeského kraje. Podle ČHMÚ „nelze vyloučit krátkodobé překročení limitů stupňů povodňové aktivity“ v povodí Berounky pod Brdy. Hladiny se ale mohou velmi rychle zvýšit na malých a středních tocích v celé republice.

Podle množství srážek by se hladiny malých a středních toků mohly podle meteorologů rozvodnit v pátek večer a v noci na sobotu. 

Vydáno pod