Teplé počasí zvýšilo počet dětských úrazů. Nebezpečný může být gril i nafukovací bazének

Úrazy na trampolínách, na kole, v bazénech nebo při opékání buřtů. Začínající letní sezona s sebou přináší i zvýšené riziko dětských úrazů, kterých už také v květnu výrazně přibylo. Podle odborníků je důležité, aby děti při sportech nosily ochranné pomůcky, jako jsou helmy a chrániče, a nezůstávaly bez dozoru.

Jenom za poslední víkend nemocnice, které Česká televize oslovila, ošetřily desítky dětských úrazů. „Nárůst s počasím je naprosto evidentní, řešíme až dvojnásobek dětských úrazů,“ uvedl Jakub Kopecký z traumatologické a chirurgické ambulance Krajské nemocnice Liberec. Za uplynulý víkend už zde evidují 43 zraněných dětí.

„Přibylo úrazů na trampolínách, v bazénu a při venkovních hrách. Jedná se o úrazy, když děti hrají fotbal, jezdí na kole a padají a celkově si hrají venku a třeba po sobě hodí kamenem,“ potvrzuje i mluvčí Nemocnice Jihlava Monika Zachrlová.

Za více úrazů může i delší den

Letní měsíce bývají pro děti v tomto ohledu nejrizikovějším obdobím v roce. „Obecně lze říci, že nejvíce dětí s čerstvými úrazy přichází na ambulanci v květnu a červnu. Je to jednak počasím, jednak dlouhým dnem. Obojí vede u dětí k větším aktivitám a tím většímu riziku poranění,“ řekl zástupce primáře oddělení dětské chirurgie a traumatologie Fakultní nemocnice Hradec Králové Jindřich Preis.

To, že za slunečného počasí dětských úrazů přibývá, potvrdila i primářka oddělení dětského urgentního příjmu v Motole Jitka Dissou. Za celý rok zde ošetří až 12 tisíc zraněných dětí. „Mezi nejčastější úrazy patří pády na hlavu, úrazy končetin, celoročně ošetřujeme pacienty po dopravních nehodách. Pro léto typické jsou úrazy z trampolíny, tonutí, poranění dolních končetin sekačkou na trávu, pády z výšky,“ uvedla.

Nejohroženější jsou malé děti bez dozoru. „I nafukovací bazének, malý bazén u domu nebo třeba i sud na vodu a dítě bez dozoru je problém. Poškození mozku nastává i po pár minutách bez kyslíku. Děti je třeba hlídat, případně vodní nádrže bezpečně zakrýt,“ upozornil Robert Kostner z organizace Dětství bez úrazů.

Nebezpečné může být i grilování a opékání buřtů. „Opět, malé děti bez dozoru jsou nejvíc ohrožené, ale i ty větší mohou svým pohybem převrátit gril a spadnout do uhlíků,“ doplnil.

Rodiče by pak podle Kostnera měli dbát na to, aby jejich potomci nosili při sportech ochranné pomůcky, jako je helma, chrániče nebo plovací vesta. „Obecně platí dvě zásady: bezpečné prostředí a bezpečné chování. U malých dětí je vždy větší důraz na bezpečné prostředí, dítě ještě neví, co je nebezpečné, u větších dětí je důraz na jejich bezpečné chování a především vědomí následků,“ dodal.