Pirátskému poslanci, který Babiše vinil z rozkrádání dotací, disciplinární řízení nehrozí

Sněmovní mandátový a imunitní výbor nezahájí disciplinární řízení s poslancem Pirátů Mikulášem Peksou, o které žádal premiér v demisi Andrej Babiš (ANO). Peksa během služební cesty do Švédska prohlásil, že Babiš zneužívá a rozkrádá dotace a je trestně stíhaný. Výbor ale v usnesení vyzval všechny poslance, aby se v zahraničí zdrželi nevhodných výroků. Piráti to pokládají za nejasné, připravili kvůli tomu „kuchařku“, která podle nich shrnuje seznam v zahraničí zaručeně povolených výroků.

Kuchařka o tom, „jak mluvit v zahraničí o současné vládě v demisi a nepoškodit zájmy ČR“ obsahuje jediný výrok, a to citát německého filozofa Friedricha Nietzscheho: „Na světě existují věci, které jsou tak odporné, že je nutno je skrývat a zamlčovat, nejen z důvodů estetických, nýbrž z důvodů čistě humánních. Pravda například.“ 

Babiš tvrdil, že ho Peksa na jednání se švédskými poslanci urazil, když o něm hovořil jako o premiérovi, který zneužívá a rozkrádá dotace a je trestně stíhaný. Obrátil se proto na sněmovní výbor – šlo o první disciplinární podnět v tomto volebním období.

„Vyjádření Mikuláše Peksy ve vztahu k mé osobě, že zneužívám a rozkrádám dotace, považuji s ohledem na zásadu presumpce neviny za urážku,“ vysvětlil premiér v demisi Právu, proč o disciplinární řízení žádal. Peksa se ale bránil tím, že šlo jen o konstatování faktu. Babiše totiž policie podezírá z dotačního podvodu v kauze farmy Čapí hnízdo.

Peksovo vyjádření o Babišovi údajně zaznělo na jednání delegace zahraničního výboru, kterého se zúčastnili i předseda a místopředseda výboru, bývalí ministři zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) a Karel Schwarzenberg (TOP 09), a také poslanec ANO Robert Králíček, který měl Babiše o průběhu debaty informovat.

„Zjevně to nebylo urážkou,“ komentoval verdikt výboru o nezahájení disciplinárního řízení jeho člen za Piráty Jakub Michálek. Nedovede si ale také představit, co by na seznamu politicky nevhodných výroků mělo být. 

V zahraničí se zdržte nevhodných výroků, vyzval výbor

Výbor však v usnesení vyzval všechny poslance, aby se v zahraničí zdrželi nevhodných výroků. „Výbor dal jasný signál, že je potřeba, aby každý poslanec bez ohledu na politickou stranu zachovával principy slušného chování, vyjadřování a byl si vědom, že má hájit Českou republiku, nikoli sehrávat roli, která by ji poškozovala v zahraničí,“ řekl předseda výboru Stanislav Grospič (KSČM).

„Je nám nyní dosti nejasné, zda bude zakázáno mluvit také o střetu zájmů premiéra v demisi,“ uvedl k tomu Michálek. „Současná vláda reprezentuje Českou republiku při jednáních o dotacích z evropského rozpočtu, přestože její předseda je trestně stíhán za dotační podvod. Tato skutečnost poškozuje zájmy ČR a nelze ji pomíjet a zamlčovat,“ dodal Peksa.

Členové výboru odmítli také podnět směřující vůči poslankyni ANO Heleně Válkové. Poslankyně podle serveru Novinky.cz na jednání jednoho z výborů při kritice postupů orgánů sociálně-právní ochrany dětí a opatrovnických soudů použila pro své argumenty osobní údaje konkrétního dítěte. Výbor nevyhověl podnětu právní zástupkyně, Válkové výrok je podle Grospiče plně krytý svobodou projevu poslance ve sněmovně.

V disciplinárních řízeních hrozí peněžitý postih až do výše jednoho poslaneckého platu.