Soud zrušil povolení na stavbu skladu paliva v Temelíně. I když už dávno stojí

I když sklad vyhořelého jaderného paliva v Temelíně funguje osm let, o své právní základy opět přišel. Pražský městský soud znovu pravomocně zrušil územní rozhodnutí, které vydal Jihočeský kraj, i rozhodnutí ministerstva pro místní rozvoj, jež zamítlo odvolání spolku, který má vůči skladu výhrady. Podle soudu nebyly při povolování dostatečně vyhodnoceny vlivy těžkých havárií.

Sklad na vyhořelé palivo sice v Temelíně stojí od roku 2010, ale podle pražského městského soudu stále nejsou v pořádku právní podklady jeho vzniku. Soud o procesu, který stavbu umožnil, rozhodoval třikrát. Oproti minulým dvěma rozsudkům, kdy soud zrušil rozhodnutí ministerstva pro místní rozvoj – které zamítlo odvolání proti územnímu rozhodnutí – jako nepřezkoumatelná, tentokrát se dostal k samotnému obsahu povolení. Ovšem ani to podle něj není v souladu se zákonem.

„Komplexní posouzení vlivů jaderného zařízení na životní prostředí pro případ havárie, včetně kumulativních vlivů, musí být provedeno ještě předtím, než dojde k umístění stavby do území,“ uvedla předsedkyně senátu městského soudu Viera Horčicová, která rozhodla v neveřejném zasedání.

Soud zároveň rozhodl, že ministerstvo a Jihočeský kraj porušily procesní práva spolku nazvaného V havarijní zóně Jaderné elektrárny Temelín, který žalobu podal. Ministerstvo opakovaně zamítlo odvolání, podle soudu to nebylo správné.

Úřední proces se tak musí opakovat. ČEZ jako vlastník elektrárny a skladu zatím rozsudek nekomentoval, seznamuje se s ním. Mluvčí společnosti Marek Sviták však upozornil, že aktivisté nežalovali samu energetickou společnost. „Rozsudek soudu nesměřuje přímo vůči nám, nicméně jako vedlejší účastník se s rozsudkem pražského městského soudu aktuálně
seznamujeme,“ dodal.

Náměstek jihočeské hejtmanky Pavel Hroch (Jihočeši 2012) potom aktivisty vyzval, aby navrhli, jak jinak s vyhořelým palivem nakládat. Vladimír Halama ze spolku V havarijní zóně Jaderné elektrárny Temelín řekl, že ho rozhodnutí soudu překvapilo, potěšilo a že je povzbuzením pro celý region. „To zařízení je ohrožení, riziko je velké,“ míní.

Sklad vyhořelého paliva v Jaderné elektrárně Temelín stojí od roku 2010, počátkem roku byl z pětiny plný. Kontejnery v něm mají být až 60 let, poté se palivo přesune do trvalého úložiště.