Podnikatel platil detektivovi miliony za ochranu před policií. Toho inspekce obvinila z podvodu

Události: GIBS obvinil z podvodu detektiva, který si nechal platit za "vymyšlenou" ochranu (zdroj: ČT24)

Generální inspekce bezpečnostních sborů obvinila bývalého poradce ministra vnitra a někdejšího detektiva protikorupční policie Jindřicha Láta za to, že sliboval movitým podnikatelům ochranu před policií za peníze. Podle obvinění inspekce je však Lát podváděl a inkasovat měl více než deset milionů korun. ČT zjistila detaily případu.

„Policejním orgánem GIBS je vedeno trestní stíhání bývalého příslušníka Policie ČR pro majetkovou trestnou činnost. V trestním řízení je společně stíháno dalších pět osob, a to pro korupční a majetkovou trestnou činnost s tím, že došlo ke způsobení škody přesahující výrazně částku pět milionů korun, tedy spodní hranici škody velkého rozsahu,“ uvedl státní zástupce Pavel Prygl.

Láta policie obvinila už loni. První stíhání však žalobce kvůli procesním vadám zrušil. Teď byl Lát obviněn podruhé. Případ začali detektivové vyšetřovat poté, co se na policii obrátil podnikatel, který měl Látovi platit za takzvanou ochranu.

Jindřich Lát
Zdroj: ČT24

Začalo to v roce 2000. Podnikatel z Moravy se tehdy dozvěděl od svého známého, že má být v hledáčku policie kvůli jeho podnikání. A nabídl mu pomoc. Seznámil jej s tehdejším policistou Jindřichem Látem. Aby byl podnikatel „v klidu“ a nemusel se obávat policie, detektiv mu slíbil, že za dvacet pět tisíc korun měsíčně se postará o „kontrolu“ policejního řízení. Podle inspekce ale ve skutečnosti policista neměl v úmyslu domluvené služby vykonat.

V obvinění vyšetřovatelé popisují, že se požadavky na platby měnily. A podnikatel kvůli obavám z policie dál platil. Lát a prostředník, přes kterého se peníze měly předávat, si totiž zjistili podnikatelovu finanční situaci, a když se zvyšoval jeho obrat a výnos, měl si podle obvinění tehdejší detektiv říct o další peníze. „…navrhnul, aby mu měsíční platby za poskytované služby byly počítány podle počtu dovezených kontejnerů se zbožím s tím, že za každý dovezený kontejner požadoval částku 5000 korun,“ stojí v obvinění.

Podnikatel uprchl před smyšleným zatykačem

Jen v letech 2002 až 2005 měl podnikatel za „ochranu před policií“ zaplatit přes deset milionů korun. „Celkově od něj ve sledovaném období za příslib zajištění nestandardního a pro něj příznivého postupu policejních orgánů převzal částku ve výši nejméně 12 000 000 korun,“ tvrdí se v obvinění.

Jindy měl podnikatel peníze podle vyšetřovatelů zaplatit za to, že bude zrušený zatykač vydaný na něj. Netušil však, že šlo o smyšlenou informaci, kvůli které odcestoval na několik týdnů do zahraničí, kde se ukrýval.

„Peníze předával Jindřichu Látovi na základě jeho požadavku a za jím určených podmínek dobrovolně, aniž by k tomu byl přinucen a poté, co ho Jinřich Lát přesvědčil a ujistil, že jako policista bude své pravomoci neoprávněně užívat v jeho prospěch,“ stojí v obinění.
Vyšetřovatelé v dokumentu tvrdí, že Lát se podvodného jednání dopouštěl od roku 2000 do června 2014 a zmiňují dále i jména dalších dvou podnikatelů.

obrázek
Zdroj: ČT24

Lát však nebyl jen řadovým policistou elitních útvarů. Když byl v roce 2013 ministrem vnitra Martin Pecina, přesunul se do jeho úřadu. „Byl to poradce ministra a on zpracovával agendu, jak bychom měli spolupracovat s celníky, ministerstvem financí a z toho pak vznikla daňová kobra,“ popisuje Pecina.

Teď je Lát jedním z manažerů České spořitelny. „Pracuje na pozici manažera bezpečnosti,“ uvedl mluvčí České spořitelny Filip Hrubý. Sama spořitelna nechce jeho kauzu komentovat. Samotného Láta ČT nezastihla. „Dva týdny bude nedostupný,“ uvedla pracovnice České spořitelny.

Rozhovory poslouchala policie

Mezi důkazy jsou i záznamy Látových hovorů s podnikatelem, který mu měl za takzvanou ochranu platit. To už ale případ sledovala policie. I když podnikatel někdejšímu policistovi dával statisícové částky, nakonec ho detektivové zadrželi kvůli hospodářské kauze. „Ty si tři dny před tím vezmeš peníze, než mě zavřou, jo….,“ říká podnikatel na schůzce Látovi. „A jak to mám kur…a vědět,“ odpovídá Lát.

Vyšetřovatelé nyní prověřují celkovou výši údajných úplatků – podle obvinění mohlo jít až o desítky milionů korun. Obvinění podali proti stíhání stížnost. Rozhodnout o ní teď musí Nejvyšší státní zastupitelství.