Rodiče dvou párů dvojčat se ocitli v sociální pasti, ministerstvo slibuje změnu

Události ČT: Rodiče dvou párů dvojčat stát opomíjí (zdroj: ČT24)

V případech, kdy lidé přesně nesplňují pravidla, která určují nárok na příspěvek, nemohou ho úředníci přiznat ani výjimečně. Například, když se rodině narodí trojčata nebo čtyřčata, má nárok na pečovatelskou službu. Pokud se ale narodí dvoje dvojčata krátce za sebou, rodina pomocnici nedostane. Ministerstvo práce slibuje změnu zákona.

Dvojnásobná radost, dvojnásobná starost – dvojnásobně. Před dvěma lety se Blankovým narodila dvojčata. Ke chlapcům chtěli sourozence – ideálně děvče. Letos v lednu Hana přivedla na svět další dva kluky.

„Převládaly samozřejmě ty radostný pocity. I když později přišly takový ty obavy, jestli to zvládneme. Jestli to zvládneme fyzicky, psychicky, protože kolikrát je to fakt o nervy,“ svěřila se Hana Blanková. 

Pomáhají prarodiče – jak s péčí, tak finančně. Přestože nejsou chudí, Blankovi přiznávají, že obstarat čtyři děti je velmi náročné. „Zjistili jsme, že nemáme nárok v podstatě vůbec na nic. Začnu porodným – bylo nám řečeno, že porodné se vyplácí na první a druhé dítě,“ uvedla maminka dvou párů dvojčat.

Nemají nárok ani na stejnou pomoc jako rodiče trojčat nebo čtyřčat – třeba na pečovatelskou službu – kdy do rodiny zdarma dochází pomocnice. „Což by asi byla nejlepší stránka toho všeho, že vám někdo přijde uklidit nebo uvařit,“ uvedla.

Nejedná se o ojedinělý případ – Klub dvojčat a vícerčat se s ním setkal opakovaně. „Asi před pěti lety jsme měli takovou maminku z Plzně, která měla první dvojčata umělým oplodněním, protože nemohla osm let přijít do jiného stavu a do osmi měsíců znovu otěhotněla,“ řekla odbornice na problematiku dvojčat a vícerčat Klára Rulíková.

Tehdy se objevila novela, která by pomocnici rodinám přiznala. Jenže změna nakonec neprošla. Teď návrh čeká renesance. „My jsme už na případ byli upozorňováni a samozřejmě při změnách zákona o sociálních službách budeme tuto změnu iniciovat,“ uvedl mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Vladimír Řepka.

Situace rodin s vícerčaty se v Česku mírně zlepšuje. Od ledna mají nově nárok na vyšší rodičovský příspěvek – do čtyř let věku dětí mohou průběžně čerpat 330 tisíc korun – o 110 tisíc víc než mají k dispozici lidé s jedním dítětem.

Před dvěma lety se Blankovým narodila dvojčata. A pak druhá. (zdroj: ČT24)