Soud potvrdil trest tři a půl roku vězení za zmanipulování televizní soutěže Bingo

Za zmanipulování televizní soutěže Bingo potvrdil pražský vrchní soud Pavlu Fantyšovi 3,5 roku vězení. Rozsudek už je pravomocný, lze proti němu podat pouze dovolání k Nejvyššímu soudu. Fantyš se sice k činu přiznal – podle jeho verze ovšem trestnou činnost organizoval jeho komplic, který od soudu odešel s podmínkou.

Fantyš podle rozsudku zmanipuloval losování v doplňkové hře Nová šance. Systém hry spočíval v tom, že počítač měl vylosovat deset náhodných čísel tiketů, jejichž majitelé se v dalším týdnu zúčastnili televizní soutěže. Fantyš ovšem změnil systém tak, aby počítač losoval čísla tiketů, které předtím podle spisu sám zakoupil.

Obžalobě čelilo v minulosti dalších šest lidí, mimo jiné i Roman Hejda, jenž podle Fantyše podvod vymyslel. Soud jim v roce 2005 potvrdil za distribuci tiketů podmíněné tresty. Nové soudní řízení už se teď Fantyšových společníků netýkalo.

Právě na podmíněné tresty ostatním komplicům upozorňovala ve čtvrtek obhájkyně Fantyše. Odvolací soud by také podle ní měl přihlédnout k tomu, že Fantyš byl v době spáchání činu velmi mladý a šlo v jeho životě spíše o exces. Před trestnou činností i po ní žil dle právničky Fantyš řádný život, před soudem se navíc doznal.

Fantyš už je navíc skoro rok ve vazbě, a pokud by soud trval na 3,5letém trestu, tak se bude blížit doba, kdy bude moci požádat o podmínečné propuštění. Trvání na nepodmíněném trestu by tak podle obhájkyně bylo zbytečně represivní.

Soudce: Bez Fantyše by žádný podvod nebyl

Soudce ovšem upozornil, že zatímco šestice odsouzená v roce 2005 byla potrestána pouze za napomáhání trestnému činu, Fantyš byl přímým pachatelem. Bez něj by totiž podvod nebylo možné uskutečnit. „Obžalovaný zásah do programu umožnil a v tom tato trestná činnost spočívala,“ řekl soudce. Fantyš je podle něj také jako jediný ze skupiny odpovědný za celou způsobenou škodu.

Soudce také připomněl, že byl trestný čin spáchán v atraktivní televizní hře, kterou vidělo velké množství diváků. Mohl tak podvodem podobný typ soutěží znevěrohodnit. „Trestná činnost byla páchána prakticky v přímém přenosu, před zraky veřejnosti,“ dodal soudce.