Komunisté nepodpoří menšinovou vládu, pokud bude rozšiřovat mise v zahraničí

Vojtěch Filip: Jsme velmi nespokojeni minimálně ve dvou věcech (zdroj: ČT24)

Komunisté jsou nespokojeni se dvěma body programového prohlášení případné menšinové vlády ANO a ČSSD. Zejména odmítají rozšiřování české účasti v zahraničních vojenských misích. V tomto případě by odmítli vládu podpořit. „Na ústředním výboru to vyvolalo velkou bouři,“ uvedl předseda KSČM Vojtěch Filip. Konečné slovo však od komunistů zazní až v červnu, po vyhlášení výsledků referenda v ČSSD.

Návrh programového prohlášení připravované menšinové koalice ANO a ČSSD se zmiňuje o posílení české přítomnosti v Afgánistánu a Iráku. Pokud ale bude kabinet chtít v hlasování o důvěře komunistické hlasy, zřejmě to bude muset přehodnotit.

„Pokud by to zůstalo součástí programového prohlášení, pak by nebyla podpora KSČM možná. To je přímá věta z politického stanoviska ÚV KSČM, které už je schváleno,“ řekl Vojtěch Filip.

Posílíme účast na mírové a výcvikové misi v Afghánistánu, zvýšíme přítomnost v Iráku. Budeme přispívat do Předsunuté vojenské přítomnosti v Pobaltí, Sil rychlé reakce NATO včetně Sil velmi vysoké pohotovosti, ochrany vzdušného prostoru a budeme přispívat do vystavění robustních následných sil.
Odstavec o zahraničních misích v návrhu programového prohlášení

Ministryně obrany v demisi Karla Šlechtová (ANO) ovšem upozornila, že čeští vojáci nejsou v zahraničí proto, aby bojovali. „Naše zahraniční vojenské mise jsou nebojové mise OSN, NATO či EU, které pomáhají místním obyvatelům a chrání Českou republiku a Evropu před rozšiřováním migračních vln. Předpokládám, že udržení míru a zastavení migrace je v zájmu celé české politické scény,“ uvedla na Twitteru.

Předseda ČSSD Jan Hamáček svému potenciálnímu koaličnímu partnerovi sdělil, že jednání s komunisty je výhradně na něm. „Odpovědnost za sestavení vlády má hnutí ANO, které také jedná s KSČM o toleranci vlády,“ upozornil. Současně zdůraznil, že jej ANO ujišťovalo, že jsou programová témata s komunisty dojednána.

Brabec: Je to ultimativní požadavek

Místopředseda ANO Richard Brabec je postojem KSČM překvapen. Uvedl, že se kvůli požadavku komunistické strany bude muset vedení hnutí sejít. „To je dost zásadní, ultimativní,“ podotkl. Domníval se, že právě rozdíly v zahraničněpolitických otázkách byly jedním z důvodů, proč komunisté nechtěli jednat o koalici, nýbrž pouze o podpoře vlády bez jejich účasti. Pravicová opozice však ANO před přistoupením na podmínku KSČM varovala. „Může to změnit celkovou orientaci zahraniční politiky na východ,“ uvedl místopředseda ODS Martin Kupka.

Vedle misí mají komunisté výhrady i k myšlence na vytvoření odděleného důchodového účtu. „Máme obavu, že bez garance by mohlo dojít k tomu, že příslib zvyšování důchodu by při jiné vládě nemuselo být garantováno,“ doplnil Vojtěch Filip.

UDÁLOSTI: Pro hnutí ANO je čerstvé ultimátum komunistů překvapením (zdroj: ČT24)

Hlavní rysy podpory menšinové vlády ANO a ČSSD a názor na její programové prohlášení probírali komunisté při sobotním zasedání svého ústředního výboru. Jeho postoj považuje politolog z Fakulty sociálních věd UK a spolupracovník ČT Kamil Švec za náznak toho, že ANO a ČSSD možná ještě čeká další perné vyjednávání.

„Komunistická strana v počátcích stála v pozadí, příliš se do toho nezapojovala. O co klidnější byla v začátku, o to více může problematizovat dohodu teď,“ podotkl. Domnívá se, že komunistické podmínky „ukazují, že chtějí být velmi razantní v ovlivňování chodu vlády“.

Definitivně se komunisté rozhodnou, až bude mít jasno ČSSD

Sobotní jednání ale konečné stanovisko komunistů ještě nepřineslo. Chtějí počkat, než budou mít sociální demokraté jasno, zda do koalice vůbec vstoupí. Rozhodující bude vnitrostranické referendum, jehož výsledky by měly být známy 15. června.

Na dohodě, která by měla vymezit mantinely spolupráce mezi KSČM a menšinovým kabinetem v případě jednotlivých hlasování, se ale bude pracovat předem. Podle informací ČTK o ní budou právníci obou stran jednat příští týden.

Otázkou je i to, co vše komunisté za své hlasy dostanou. Premiér v demisi a předseda ANO Andrej Babiš v pátek uvedl, že nesouhlasí s požadavkem KSČM na zastoupení politických stran ve vedení státních podniků, který byl podle médií součástí vznikající smlouvy o toleranci vlády.

ANO říká ano, ČSSD čeká referendum

V pátek dopoledne schválilo programové prohlášení vznikajícího kabinetu vedení hnutí ANO, jednomyslně pro něj hlasoval i poslanecký klub hnutí, stejně jako o koaliční dohodě s ČSSD.

Sociální demokraté rozhodnou o podpoře vlády ve vnitrostranickém referendu, které vyhlásili v pátek večer. Uskuteční se od 21. května do 14. června, jeho výsledky budou oznámeny 15. června. Ještě před hlasováním chce Jan Hamáček objet regiony a vysvětlovat, v čem vidí výhody vyjednaného kompromisu.

Sociální demokraté budou znát ještě před jeho začátkem jména adeptů ČSSD na ministerská křesla. Řada členů ČSSD má k vyjednaným podmínkám spolupráce s ANO výhrady.