Rath se znovu dostane před soud až v prosinci

Praha - Projednávání kauzy kolem bývalého hejtmana Davida Ratha bude pokračovat až 3. prosince. Soud měl původně jednat ještě několik dní v listopadu. Kvůli organizačním záležitostem ale termín odročil. Jednací síň totiž potřebují využít i ostatní soudci, jde také o omluvy některých obhájců, kteří mají jednání jinde.

Přestávku soud využije k poslání obsáhlého spisu Vrchnímu soudu v Praze, který má rozhodnout o stížnosti Rathových advokátů na zamítnutí jeho stížnosti na vazební stíhání. Rath je ve vazbě od loňského května. Hlavní líčení je nařízené do února příštího roku. Je ale pravděpodobné, že bude pokračovat i v dalších měsících. Advokáti 11 obžalovaných chtějí předvolat další svědky a budou vyžadovat znalecké posudky. „Zatím soud vyslechl přes 30 svědků. Spis má už více než 25 000 stran,“ uvedla mluvčí Krajského soudu v Praze Zuzana Steinerová.

Soud dnes vyslechl například ředitele nemocnice v Kolíně Petra Chudomela. Zakázky na modernizaci zařízení vnímal jako standardní. Určení přístrojů je podle něj složité a měli je na starosti hlavně primáři jednotlivých oddělení. Zadání na vybavení pak muselo schválit představenstvo nemocnice a také kraj. Obchodní soutěže prý řešil s „řídící osobou“, což prý byla nadřízená nemocnice v Kladně. Její někdejší ředitelka Kateřina Pancová je mezi obžalovanými. Chudomel ale její roli neupřesnil.

Kateřina Pancová
Zdroj: ČT24

V kauze kolem Davida Ratha je stíháno celkem jedenáct lidí. Čelí obvinění z korupce při zadávání veřejných zakázek ve Středočeském kraji. Kromě zdravotnictví šlo údajně i o opravy staveb. Podle státního zástupce Petra Jiráta se dopředu domlouvaly vítězné firmy, přičemž ostatní dělaly v tendrech „křoví“, aby vše vypadalo navenek v pořádku.

Hlavními pilíři obžaloby jsou policejní odposlechy a přiznání podnikatelky Ivany Salačové. Nejvyšší trest - 12 let - hrozí Rathovi, který podle obžaloby coby hejtman o všem věděl. Státní zástupce ho viní z přijetí úplatků v celkové výši 16 milionů korun. Spolu s Rathem jsou hlavními obviněnými exšéfka kladenské nemocnice Kateřina Pancová a bývalý poslanec Petr Kott.

Začátkem října navíc policie kvůli podezření z korupce při dodávání vybavení do některých středočeských nemocnic začala vyšetřovat několik dalších firem včetně vedení firmy Metrostav. Nové stíhání se podle médií týká celkem čtyř zakázek. První je nákup 48 sanitek pro Středočeský kraj za 140 milionů korun. Další tři se týkají rekonstrukce nemocnic v Kolíně, Kladně a Mladé Boleslavi.