Olympionici nedostali odměnu. Olympijský výbor a ministerstvo na sebe vzájemně házejí vinu

Na slíbené odměny stále marně čekají sportovci, kteří úspěšně reprezentovali Českou republiku na zimní olympiádě v Koreji. Český olympijský výbor tvrdí, že je to proto, že mu potřebné peníze neposlalo ministerstvo školství; to naopak tvrdí, že se tak výbor jen snaží vymoci vyšší dotaci a původně s vyplacením odměny počítal. Nakonec by peníze mělo vyplatit přímo ministerstvo, ministr Robert Plaga (ANO) v Událostech, komentářích ujistil, že pravidelné proplácení zajistí i do budoucna nařízení vlády.

Milion a tři čtvrtě za zlato, 875 tisíc za stříbro, 525 tisíc za bronz. Tolik by měli dostat od státu jeho nejúspěšnější olympijští reprezentanti. Ale ti, kteří se letos radovali v Pchjongčchangu, zatím na slíbené odměny marně čekají.

Český olympijský výbor, na jehož bedrech vyplacení odměn dosud spočívalo, zdůvodnil váhání tím, že potřebné peníze nedostal od ministerstva školství. „Český olympijský výbor o odměny žádal v rámci dotace od státu, byly to vždy účelově určené prostředky. (…) MŠMT vypsalo program reprezentace v prosinci minulého roku. Pravidla, která fungovala 25 let, se tak změnila dva měsíce před olympiádou,“ vzkázal výbor.

Ministr školství Robert Plaga naopak tvrdí, že dotace nikdy účelově vázaná nebyla. Situaci tak interpretuje jinak: „Český olympijský výbor (…) dostal nižší dotaci, tak zareagoval tím, že jedna z variant je, že nevyplatí odměny olympionikům.“

Dodal, že v žádosti, kterou výbor původně podal, byly odměny zahrnuté a zmizely až v přepracovaném rozpočtu, který ČOV předložil, když dostal méně než požadovaných 90 milionů.

Robert Plaga: Když ČOV dostal nižší dotaci, chtěl škrtnout odměny olympionikům (zdroj: ČT24)

Bez ohledu na to, zda v minulosti peníze na odměny pro olympijské medailisty byly či nebyly ve státní dotaci účelově vázané, ministr Plaga chce zajistit, aby v budoucnu již ke zdržení nedocházelo. Peníze proto nadále půjdou přímo od ministerstva. Že tomu tak bude, by mělo zajistit vládní nařízení.

„Ve chvíli, kdy v nařízení vlády budou uvedeny důvody, kdy stát může ocenit své úspěšné sportovce, nebude tam žádná prodleva poté, co doběhne sportovní akce a může být okamžitě sportovec odměněn za reprezentaci republiky a za úspěch, který dosáhl. Nebude docházet k časové prodlevě,“ ujistil ministr školství.

Letošní medailisté by podle něj měli dostat odměny nejpozději v červenci, možná i dříve. Jejich nástupci by se potom mohli těšit na včasnější vyplacení a zároveň na vyšší částky. Podle návrhu novely vládního nařízení by mohla nejvyšší odměna pro úspěšné olympioniky stoupnout až na 2,5 milionu korun.