Nainstaloval Peltovi odposlech, ale zároveň ho varoval. Hrozí mu osm let vězení

Policie navrhla obžalovat expolicistu a bývalého bezpečnostního manažera Fotbalové asociace Martina Syneckého za to, že tehdejšímu šéfovi asociace Miroslavu Peltovi vyzradil nasazení policejních odposlechů do jeho kanceláře. Informaci České televizi potvrdil státní zástupce Vrchního státního zastupitelství v Praze Ondřej Trčka s tím, že o návrhu zatím nerozhodl.

Trestní stíhání Martina Syneckého souvisí s kauzou Miroslava Pelty, kterého policie vyšetřuje pro podezření z manipulace se státními dotacemi na podporu sportu. Syneckého měla policie oslovit s tím, aby do kanceláře bývalého šéfa Fotbalové asociace nainstaloval odposlouchávací zařízení a nahrál tak jeho schůzku s fotbalovým funkcionářem Romanem Berbrem.

Synecký sice odposlech do Peltovy kanceláře umístil, jenže zároveň ho varoval a nasazení odposlechu mu vyzradil. Podle policistů se tím dopustil zločinu ohrožení utajované informace, za což mu v případě uznání viny hrozí až osm let vězení.

To, že Pelta o odposleších ve své kanceláři věděl, policisté zjistili z odposlechnuté konverzace mezi ním a tehdejší náměstkyní ministryně školství Simonou Kratochvílovou, kterou policie rovněž stíhá v případu ovlivňování dotací na sport.

Dalšími stíhanými jsou někdejší ředitel odboru ministerstva školství Zdeněk Bříza, předseda České unie sportu Miroslav Jansta a generální sekretář ČUS Jan Boháč. Obviněny jsou i obě organizace, Fotbalová asociace ČR a Česká unie sportu.