Taxikáři po jednání s Babišem odkládají protesty. Uber ale musí dodržovat zákon, naléhají

Zástupci taxikářů se místo avizovaných protestů sešli s premiérem v demisi Andrejem Babišem (ANO). Taxikáři požadují, aby řidiči Uberu nemohli nabízet své služby, dokud nebudou plnit podmínky vyžadované zákonem. Z jednání odcházeli s tím, že protesty odkládají. Chtějí vyčkávat, jak se situace bude vyvíjet dál.

Taxikářům se nelíbí pondělní memorandum vlády a společnosti Uber, které umožňuje on-line alternativě taxi služby podnikat bez dodržování pravidel, které ostatní podnikatelé a živnostníci v oboru musejí mít. Například taxametr. 

Páteční schůzku s premiérem zástupci taxikářů hodnotí dobře. „Nejsme nespokojeni. Do spokojenosti máme daleko, ale to se dalo čekat. Nikdo asi neočekával, že vyřešíme všechno,“ řekl po jednání mluvčí Sdružení českých taxikářů (SČT) Lukáš Pelikán. Pro tuto chvíli taxikáři odložili všechny protesty a rozhodnou se podle toho, jak se bude situace kolem takzvané sdílené ekonomiky vyvíjet dál. 

„Výsledek je takový, že jsme panu premiérovi sdělili ty věci, které jsou trochu jinak, než co Uber slíbil. Pomocí aplikace Uberu jsme mu ukazovali, že Uber nedodržuje jeden z bodů memoranda, ke kterému se zavázal, předem stanovenou cenu. I v aplikaci Uberu jako zákazník ve chvíli, kdy si objednáváte, máte napsáno upozornění, že cena se může lišit,“ uvedl po jednání Pelikán. Vláda má podle něj vyzvat Uber k okamžité nápravě.

Aplikaci jsme již upravili, reaguje Uber

Podle mluvčí Uberu Miroslavy Jozové však společnost už zavedla pevně stanovenou cenu, která se změní pouze tehdy, když klient změní cílovou adresu. Tato cena se nezmění v případě zácpy či jiné trasy, cenu změní pouze to, když zákazník sám změní cílovou adresu.

„Provedli jsme již řadu změn a investic do modelu, kterým operujeme zde v Praze, abychom naplnili požadavky všech zúčastněných stran. V aplikaci jsme již provedli řadu změn, abychom zajistili, že splňuje požadavky z memoranda. Například jsme již zavedli pevně stanovenou cenu, takže cestující přesně předem ví, kolik zaplatí. Na dalších technických úpravách v aplikaci intenzivně pracujeme,“ dodala Jozová.

 „Pokud chcete provozovat přepravu podle zákona, musíte mít ve vozidle taxametr a na střeše tu lampičku, nebo musíte mít předem stanovenou cenu. Pokud Uber bude splňovat buďto jedno, nebo druhé, tak bude plnit zákon,“ řekl po jednání náměstek ministra průmyslu a obchodu Ondřej Malý.  Podle svých slov neví, zda Uber pravidla dodržuje, ale firmu úřady vyzvou, aby postupovala podle zákona. Dodržování zákona kontroluje v Praze magistrát hlavního města.

„Nerozumím tomu, proč vůbec je sepsáno nějaké memorandum s firmou, která tady několik let porušovala zákon a teď na základě toho, že něco slíbí, by jim mělo být odpuštěno,“ podotkl Pelikán. Zástupce Sdružení českých taxikářů na schůzku vedl jeho předseda Petr Polišenský. Taxikářům se nelíbí, že vláda podle nich dala memorandem Uberu ústupky. Kritizovali mimo jiné, že řidiči Uberu budou moci nadále jezdit bez taxametrů. Uber a další podobní přepravci, například Taxify, účtují své služby přes aplikace v mobilním telefonu.

V pondělí podepsaném memorandu se firma zavázala ke zřízení českého živnostenského oprávnění, které jí zatím schází. Řidiči Uberu budou také muset splňovat podmínky pro běžné taxikáře včetně licence či zkoušky z místopisu.

Firma rovněž slíbila, že bude státu poskytovat data o jízdách řidičů kvůli výběru daní a zajistí zavedení elektronické evidence tržeb. Sdružení českých taxikářů však označilo memorandum za paskvil, protože podle něj Uber stále nebude podléhat přísným podmínkám jako taxikáři. Proto Sdružení vyzvalo k dvouhodinovému protestu v Čestlicích, jenž měl začít v pátek v pět hodin ráno. Protesty zatím taxikáři odložili. Zda budou protestovat proti službám typu Uber, se rozhodnou podle dalšího řešení takzvané sdílené přepravy.

Jiné měřicí zařízení než taxametry taxikáři odmítají

V rámci přípravy novely zákona o silniční přepravě funguje pracovní skupina Taxi, která se snaží zohlednit technický pokrok i zájmy dopravců. Zástupci taxikářů se budou účastnit jednání při přípravě novely. Odmítají variantu, že by mohla být nově měřidlem i aplikace, chtějí, aby jediným možným měřidlem byl taxametr. Podle náměstka ministra dopravy Ladislava Němce by zákon o silniční dopravě měl jít do meziresortního připomínkového řízení na konci června, vládě má být předložen do letošního října.

Taxislužby v prvních měsících letošního roku uspořádaly několik protestů proti Uberu a společnosti Taxify. Pomalými jízdami řidiči blokovali centrum Prahy. Naposledy zkomplikovali provoz v okolí Václavského náměstí 27. března. Důvodem všech protestů bylo, že řidiči alternativních služeb jezdí bez licence a taxametrů. Uber v minulosti argumentoval tím, že není taxislužbou, ale že zprostředkovává spolujízdu v rámci sdílené ekonomiky.