Do Česka dorazily lokální bouřky. Udeří ale hlavně v noci

Události: Předpověď počasí (zdroj: ČT24)

Česko zasáhly lokální bouřky, které mohou vytopit i sklepy. Během dne se objevily ve Zlínském a Moravskoslezském kraji, odpoledne místy i na jihu republiky a ve středních Čechách. Večer a v noci potrápí především Vysočinu a východní polovinu Čech. Výstraha, kterou vydali meteorologové pro většinu území České republiky s výjimkou západu a severozápadu Čech, platí i pro celý čtvrtek.

Meteorologové očekávají, že ve středu večer a ve čtvrtek přes den přijdou s bouřkami přívalové srážky s úhrny ojediněle kolem 30 milimetrů, mohou je doprovázet také kroupy a nárazy větru o rychlosti až 20 metrů za sekundu (přes 70 km/h).

„Výstraha platí až do půlnoci ze čtvrtka na pátek,“ upřesnil meteorolog Jan Šrámek. Ve čtvrtek je největší pravděpodobnost bouřek v západní polovině Moravy, ve východních a jihovýchodních Čechách a na Vysočině. 

Znamená to, že jsou v ohrožení sklepy a další nízko položená místa, nárazový vítr by pak mohl také poškodit střechy, meteorologové doporučili zabezpečit okna, dveře a upevnit například zahradní nábytek a slunečníky.

Pravděpodobnost výskytu bouřek
Zdroj: ČT24

Bouřky se tvoří na teplotním rozhraní, které v Česku způsobuje veliké rozdíly teplot. Zatímco na západě republiky stěží přesáhnou 15 stupňů Celsia, na východě území může být až 28 stupňů. O víkendu už se ale teploty vyrovnají a budou většinou mezi 20 až 25 stupni Celsia. 

I když by mělo v polovině týdne spadnout hodně srážek, o slovo se stále hlásí i dopady sucha a vysokých teplot minulých dnů. Stále proto platí výstraha na vznik požárů, která se týká Prahy a Jihomoravského kraje. Vyhlášena je do odvolání.

Počasí 2.–8. 5.
Zdroj: ČT24

I když středu a zejména čtvrtek poznamenají bouřky a možná i přívalové deště, skutečné deštivé období navíc následovat nebude. Trochu vody ještě spadne v pátek, ojediněle i v sobotu, konec týdne a počátek dalšího se však již vrátí do kolejí vyjetých posledními týdny. Bude slunečno a průměrná teplotní maxima vystoupí nad 20 stupňů Celsia.