Za útok na bezdomovce na sjezdu ČSSD zaplatí Kotrba 10 tisíc

Za únorový útok na bezdomovce dostal politický analytik Štěpán Kotrba desetitisícový peněžitý trest. Okresní soud v Hradci Králové se ztotožnil se závěry policistů i výpověďmi svědků. Podle nich nastříkal Kotrba před budovou, kde právě probíhal sjezd ČSSD, muži do obličeje pepřový sprej poté, co ho bezdomovec požádal o peníze. S informací přišel server iDNES.cz.

Server cituje místopředsedkyni Okresního soudu v Hradci Králové Helenu Hulákovou, podle jejíchž slov byl 18. dubna vydán trestní příkaz, ukládající potrestanému peněžitý trest ve výši 10 tisíc korun s náhradním trestem jednoho měsíce odnětí svobody v případě nezaplacení.

Kotrba odmítl rozhodnutí komentovat, do osmi dnů proti němu může podat odpor. Trestní příkaz by se tím zrušil a soud by nařídil hlavní líčení s veřejným projednáním.

K incidentu došlo v únoru před Kulturním domem Střelnice, kde tehdy probíhal mimořádný sjezd ČSSD. Analytik Kotrba se sjezdu zúčastnil jako akreditovaný novinář za Český rozhlas.

Napadení bezdomovci před budovou sjezdu ČSSD
Zdroj: ČT

Před budovou postávali bezdomovci, kteří delegáty či novináře občas požádali o pár korun nebo cigaretu. Obrátili se také na Kotrbu, který jim podle svědků nastříkal do obličeje pepřový sprej. Prý se tak bránil začínajícímu útoku ze strany obou mužů.

Ovšem svědecké verze jsou v rozporu s Kotrbovou. „V okolí vchodu stálo skoro třicet lidí a všichni to viděli. Rozhodně pana Kotrbu nikdo nenapadl,“ cituje iDNES.cz europoslance Miroslava Pocheho (ČSSD).

Kotrbovo jednání následně odsoudil Syndikát novinářů ČR i Český rozhlas, který ho na sjezd akreditoval jako svého externistu. ČSSD analytika po incidentu ze sjezdu vyloučila a spolupráci s ním rozvázal i Český rozhlas.