Šéf Pirátů Bartoš: Nevěřím, že ANO s ČSSD jedná o programu

Ivan Bartoš (Piráti) hostem Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

Předseda České pirátské strany Ivan Bartoš pochybuje, že ANO a ČSSD skutečně jednají o možném vládním programu. „Nevěřím, že jsou nějaké expertní týmy. Už proto, že pan Babiš, když to řeknu lehčeji, čerpal z programu sociální demokracie,“ uvedl v Interview ČT24. Současně připomněl, že ANO o programových shodách jednalo se všemi stranami hned po volbách, a mezi ANO a sociálními demokraty už musí být v této oblasti jasno.

„Nejsem si jist, že tato jednání směřují k vládě s důvěrou,“ předpovídal vývoj Bartoš. Narážel tak na odmítavý postoj senátního klubu a části členské základny ČSSD k jednání o koaliční vládě s ANO. Zároveň podotkl, že sociální demokracie musí mít na vzniku vlády zájem, protože je zadlužená a na kampaň v případných předčasných volbách nemá peníze.

Změny pozic sociální demokracie v jednání s ANO se Bartošovi nelíbí: „Je trapné, když politici lžou a dávají nějaká ultimáta, která pak nedodržují.“ ČSSD v listopadu vstup do koalice s ANO odmítala. V únoru o něm už uvažovala s tím, že účast trestně stíhaného člověka ve vládě považuje za zásadní problém. Pak jednala o vzniku koalice vedené trestně stíhaným Babišem. Jednání přerušila kvůli sporu o ministerstvo vnitra, později ho ale obnovila.

Bartoš: Zemanova benevolence je bezbřehá

Bartoš rovněž kritizoval prezidenta Miloše Zemana za to, že víc netlačí na vznik vlády s důvěrou Poslanecké sněmovny. „Ta benevolence byla bezbřehá. Pan prezident potřeboval pana Babiše kvůli zvolení do dalšího funkčního období,“ řekl.

Kdyby byl šéf Pirátů v roli nejvyššího ústavního činitele, požádal by ANO, aby na premiéra navrhlo někoho jiného. Právě osoba trestně stíhaného Andreje Babiše je největším blokem v jednání s většinou stran. Dodal, že od prezidenta zaznívá, že do léta by vláda měla důvěru získat. Pokud o ni požádá kabinet s podporou komunistů, s důvěrou Pirátů počítat nemůže.

Piráti byli podle Bartoše vždy připravení o vládě jednat za podmínek, které mají v povolební strategii. „Bavili bychom se o vládní spolupráci se všemi stranami kromě KSČM a SPD. Bylo by to podmíněno tím, že by ve vládě nezasedli lidé, kteří nemají morální kredit nebo nemají kompetence,“ prohlásil.

„Měli jsme podmínky, že v ní nebude žádný člověk s korupční historií, což je z našeho pohledu třeba teď i navrhovaný pan (Miroslav) Poche (jako možný ministr zahraničí za ČSSD – pozn. red.), který jakýmsi způsobem operoval s dary jako členskými příspěvky,“ upřesnil Bartoš.

„Jsme konstruktivní opozicí,“ tvrdí Bartoš

Piráti jsou podle Bartoše konstruktivní opozicí: „Máme běžně podporu pěti, šesti klubů,“ dokládal tvrzení, že strana předjednává podporu svých návrhů. „Navrhujeme nominační zákon, problematiku insolvence, ztransparentnění ČEZu,“ vyjmenovával.

Potřebu nominačního zákona, který by měl omezit možnosti politiků vyměňovat manažery v dozorčích a správních radách státních a polostátních podniků, podle Bartoše dokazuje „masivní výměna“, kterou provádí současná vláda v demisi.

Šéf Pirátů ale současně odmítl, že by norma byla šita na míru krokům právě tohoto kabinetu: „Zákony se přece nedělají kvůli tomu, že je nějaká situace ve vládě. Dělají se, aby platily pro všechny. Tenhle zákon tady měl být, když si své lidi dosazovala sociální demokracie.“

Bartoš také hájil to, že Piráti odmítli návrh TOP 09 na zrušení zákona o ochraně úředníků. Ti jsou podle něj také občany a zasluhují si ochranu i ve vypjatých situacích například na úřadech práce. „Ten zákon se od doby jeho platnosti použil asi v 500 případech, kromě asi dvou případů neevidujeme žádné jeho zneužití,“ vysvětlil.