Bývalý senátor Fischer neuspěl se žalobou na stát. Požadoval 300 milionů

Podnikatel a bývalý senátor Václav Fischer nedostane od státu 300 milionů korun jako náhradu za údajně nesprávné konkurzní řízení. Se žalobou na ministerstvo spravedlnosti neuspěl ani u Nejvyššího soudu, který jeho dovolání zamítl. České televizi informaci potvrdila mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 2 Marcela Pröllerová.

Údajně chybně vypsané a později zrušené konkurzní řízení Václava Fischera podle jeho slov připravilo o podíly ve třech firmách – Fischer, Fischer Air a VF Hotels.

Konkurz na Fischerův majetek začal v České republice v roce 2005 poté, co o dva roky dříve vyplynuly na povrch finanční potíže jeho firem. Bývalý senátor s tím nesouhlasil a po několika odvoláních dosáhl v roce 2008 u Nejvyššího soudu zrušení konkurzu. Soud tehdy výrok zdůvodnil tím, že na Fischerův majetek už byl dříve zahájen konkurz v Německu.

Protože byl ale podle Fischera konkurz v Česku prohlášen nezákonně, domáhal se, aby mu vzniklou škodu, kterou vyčíslil na 300 milionů korun, zaplatil stát. Ministerstvo spravedlnosti, které žaloval, ale prohlásilo, že o peníze se měl přihlásit dříve.

Soud označil nárok za promlčený

Podle Obvodního soudu pro Prahu 2 se Fischer o možné škodě dozvěděl nejpozději na konci ledna 2008. Žalobu mohl podat do tří let, podal ji ale až v září 2014. Prvoinstanční soud tak jeho nárok zamítl jako promlčený.

Bývalý senátor se odvolal k Městskému soudu v Praze, který ale odvolání také zamítl. Proto se Fischer nakonec obrátil na Nejvyšší soud, ani ten teď ale jeho nárok neuznal.

Fischer vedl proti České republice v souvislosti s konkurzem ještě další spor. Týkal se zabavení letadel a ušlého zisku z jejich pronájmu. Po státu chtěl 334 milionů korun. Dva boeingy 737–300 zabavil správce konkurzní podstaty zkrachovalé firmy Fischer Air, později pojmenované Charter Air. Případ se dostal až k Ústavnímu soudu, který ale také stížnost Fischerovy firmy Aircraftleasing Meier und Fischer (AMF) zamítl.