Hanba! volali na soudkyni podvedení klienti H-Systemu. Odmítla zabrat areál na Slapech

Obvodní soud pro Prahu 2 zamítl návrh státního zástupce, aby byl zabrán areál v Rabyni u Slapské přehrady, který dříve patřil zakladateli vytunelované společnosti H-System Petru Smetkovi. V dražbě ho pak získal podnikatel Luděk Fabinger. Podle žalobce Borise Havla však byla dražba zinscenovaná a Fabinger získal areál nelegálně, protože už byl obstaven policií a měl připadnout poškozeným klientům vytunelované firmy. Havel si proti rozhodnutí soudu podal stížnost, kterou bude řešit pražský městský soud.

Fabinger kvůli podezřelé dražbě čelil i trestnímu stíhání, které bylo kvůli promlčení zastaveno. Žalobce Havel však přesto areál považuje za výnos z trestné činnosti, a proto chtěl, aby soud nařídil jeho zabrání. „Trestná činnost se nesmí nikomu vyplácet,“ řekl. Na areálu podle něj byla od roku 2001 policejní plomba a tehdy to byl jediný Smetkův majetek.

Za hlavního strůjce podezřelé dražby označil exekutora Daniela Týče, jenž pozemky prodal. Jeho stíhání v této věci bylo rovněž kvůli promlčení zastaveno. Podle Havla musel Fabinger o těchto podezřelých okolnostech vědět. V proslovu také uvedl, že areál získal za 29 milionů korun, ačkoliv znalecké posudky jeho cenu odhadovaly na více než 60 milionů. „Myslím, že není jediný důvod, aby soud ty pozemky nezabral,“ řekl Havel.

Advokát Martin Korbař námitky žalobce podle očekávání odmítl. Odpovědnost za dražbu podle něj nenese Fabinger, ale exekutor. Podotkl také, že dražbu potvrdil soud a zúčastnilo se jí pět zájemců. Nesouhlasil také s tím, že by šlo o dražbu, která byla předem dohodnutá, aby Smetka oficiálně neměl evidovaný žádný majetek. „Cena areálu začínala na šesti milionech korun,“ řekl Korbař.

Rekreační areál v Rabyni u Slapské přehrady
Zdroj: ČT24

Soudkyně: Spojitost se neprokázala

Soudkyně Daniela Reifová nakonec žádost státního zástupce zamítla, jelikož se podle ní neprokázala spojitost mezi Fabingerem, Smetkou a Týčem. Zdůvodnění verdiktu několikrát přerušili klienti H-Systemu, kterých se do soudní síně vtěsnalo zhruba třicet. Případné peníze z prodeje dřívějšího Smetkova areálu byly totiž jednou z posledních možností, jak získat zpět alespoň minimální část investic, o které přišli. Na soudkyni křičeli například „hanba“, „fuj“ nebo že „vykládá pohádky, kterým nikdo nevěří“.

Smetka založil H-System v roce 1993, firma poté uzavřela se stovkami zájemců smlouvy o výstavbě a převodu bytů a domků v okolí Prahy. Na podzim 1997 ale zkrachovala, když stihla dokončit jen 34 domů. Kvůli krachu společnosti přišlo více než tisíc poškozených o necelou miliardu. Smetka si odpykal 12 let ve vězení, v říjnu 2016 se dostal na svobodu.

Vydáno pod