Poslanci řešili konflikt v Sýrii, prošla i změna volebního zákona

V úterý pokračuje schůze dolní komory, hned v úvodu se poslanci na žádost ČSSD přednostně věnovali situaci v Sýrii a českému postoji k odvetnému útoku USA, Británie a Francie. Nakonec sněmovna požádala kabinet v demisi o „jednoznačná a konzistentní“ zahraničněpolitická stanoviska. Poslanci také vyhověli novele volebního zákona, která přišla ze Senátu: hranice senátních obvodů se tak už nebudou před volbami měnit kvůli změnám počtu obyvatel. Ministr vnitra Lubomír Metnar (za ANO) přislíbil novou úpravu, která by přinesla větší územní stálost senátních obvodů.

Naopak hned v prvním čtení sněmovna zamítla návrh TOP 09, který zpřísňoval pravidla pro jmenování a odvolávání vedoucích státních zástupců. Na programu byly původně i dva zákony z pera ČSSD: jeden se týkal obecného referenda, druhý pak zrušení tak zvané karenční lhůty při proplácení nemocenské. Oba body ale poslanci odsunuli.  

Stropnický: Věděli jsme, že k odvětě v Sýrii dojde. Nevěděli jsme kdy a jak

Přednostně se ovšem politici věnovali zahraničněpolitickým otázkám - a aktuálnímu vývoji na blízkovýchodním bojišti, kde proti syrským vojenským objektům zasáhla koalice USA, Spojeného království a Francie. 

Stanovisko České republiky úplně zřejmé není, nebylo jasné ani stanovisko členů vlády a premiéra, zdůvodnil potřebu debaty k Sýrii předseda sněmovního zahraničního výboru a exministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD). „Myslím, že veřejnost z toho může mít docela hokej,“ uvedl. 

Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) totiž po sobotním odvetném útoku ve shodě se svými ministry označil zásah za nevyhnutelný; v neděli po návštěvě u prezidenta Miloše Zemana ale prohlásil, že zásah nic neřeší. V pondělí pak předseda vlády uvedl, že západní operace v Sýrii má odstrašit od používání chemických zbraní. 

Podle Zaorálka by proto bylo dobré české stanovisko vyjasnit. Opak napomáhá tomu, „aby tady kvetly fake news a konspirační teorie“, uvedl někdejší šéf tuzemské diplomacie.

Předseda poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek dodal, že pod sobotní stanovisko předsedy vlády by se mohl podepsat, v neděli pak „vytřeštěně zíral“, když premiér sobotní stanovisko popřel. „Česká vláda musí mít odvahu podpořit své spojence, jinak o ně přijde,“ dodal Kalousek.

Proti projednávání syrského tématu na plénu byli jen poslanci ANO, kteří chtěli věc probrat ve výborech. Podle ministra zahraničí Martina Stropnického (ANO) je téma mnohovrstevnaté a na program schůze sněmovny nepatří. „Dobereme se jen k tomu, že mír je lepší než válka, že je lepší mít k zásahu rezoluci Rady bezpečnosti OSN a že je lepší chemické zbraně nepoužít než použít, a to víme už teď,“ uvedl Stropnický.

obrázek
Zdroj: ČT24

Český postup byl podle něj koordinován se zpravodajskými službami. „Snažili jsme se nepodléhat žádnému náznaku paniky. Věděli jsme, že k aktu dojde, nevěděli jsme, kdy a jakým způsobem,“ doplnil ministr. 

Předseda komunistů Vojtěch Filip označil ve shodě s předsedou SPD Tomiem Okamurou odvetný útok za akt agrese podle mezinárodního práva a součást snahy svrhnout syrský režim. Okamura odsoudil i vstřícný postoj ministrů Stropnického a Šlechtové. Odvetný útok byl podle něj „proveden na základě informací islamistů“ a může vyvolat další migrační vlnu. Ministrovi zahraničí naopak už o víkendu děkovaly za podporu Spojené státy

Na závěr debaty se pak sněmovna požádala vládu v demisi o „jednoznačná a konzistentní“ zahraničněpolitická stanoviska. Premiér by měl navíc pozice Česka k závažným mezinárodním událostem konzultovat s předsedy sněmovních stran. Andrej Babiš reagoval s tím, že s konzultacemi nemá problém. 

Dolní komora také vyzvala vládu, aby usilovala o využití českého velvyslanectví v Damašku k mírovému řešení situace v Sýrii.

Změna senátních obvodů: Podle kritiků mohou někteří lidé volit častěji

Ve druhé části jednání zákonodárci zacílili na vnitropolitickou problematiku - a senátní obvody. Úpravu hranice některých z nich navrhla ze zákona kvůli změnám počtu obyvatel. Každý senátor by totiž měl zastupovat přibližně stejný počet voličů. Jelikož se ale počet obyvatel v jednotlivých okresech mění, tak se skoro před každými senátními volbami hýbalo s hranicemi některých obvodů.

obrázek
Zdroj: ČT24

Tentokrát s tím ale Senát nesouhlasil a ve volebním zákoně navrchoval zrušit ustanovení, podle kterého ministerstvo vnitra musí úpravy hranic obvodů připravit.

Změny podle kritiků berou v úvahu pouze demografické hledisko, nikoli spádovost území obvodů či jejich historické vazby. Navíc se kvůli těmto změnám stává, že někteří voliči mohou volit senátora nikoli jednou za šest let, ale v kratším či delším časovém období.

Senátor a někdejší ministr Jiří Dienstbier (ČSSD) proto doporučil měnit obvody buď jednou za šestileté volební období senátora s tím, že by změny respektovaly spádovost či historické vazby. Další variantou by bylo zavedení stálých obvodů, což by ale znamenalo změnu ústavy.

Vnitro má podle dřívějších vyjádření připraveny různé varianty, jak obvody nově upravit například podle vymezení bývalých okresů.