Rybáři se těší na pstruhy. Kvůli suchu jich ale bude méně, není kde je vysadit

Rybáři očekávají jednu z hlavních událostí roku. Od pondělních šesti hodin ráno mohou začít s lovem pstruhů. Český rybářský svaz je začal vysazovat před víkendem, ovšem na některých místech hlavně kolem Prahy a ve středních Čechách zkomplikovalo přípravy na pstruhovou sezonu sucho. Protože je málo vody, ubývá míst, kde se dají ryby chovat a následně vypustit do řek. V těch navíc kvůli nízké hladině často nevydrží.

Pstruhy vysazují rybáři i o víkendu, v menších územních svazech začali v pátek, ve větších již dříve. Od pondělí pak bude možné pstruhy lovit.

Je sucho, ubývá chovných potoků

Výsadba pstruhů byla ovšem letos značně komplikovaná. Rybáři musí najít tůně velké alespoň jako menší místnost, do každé pak nasazují čtyři nebo pět pstruhů. Jenomže sucho, které letos na počátku jara trápí především střední Čechy, situaci komplikuje. Kvůli nedostatku srážek ubývá míst, kde se dají pstruzi chovat a následně vypustit do řek.

„Vliv globální změny klimatu je znát i v České republice. Klesá počet míst, kde máme chovné potoky pro chov dvouletých násad. Měli jsme jich okolo Prahy desítky. Dneska máme těch, které ještě relativně fungují a nějakou tu rybu dávají, maximálně deset,“ uvedl Pavel Vrána z Českého rybářského svazu.

Situace se podle něj letos ještě zhoršila. „Nejsou zimní srážky, hlavně v okolí Prahy není téměř žádný sníh. Tím pádem nám klesá množství vody. Někde už se nevyplatí tu malou rybičku ani vysadit, protože nepřežije do dalšího roku,“ popsal Pavel Vrána a dodává, že stav je nejhorší za nejméně deset let.

„Ve srovnání s minulým rokem je to daleko horší, sněhu bylo letos méně, zima byla mírná. Je to bída, takovou bídu už dávno nepamatuju,“ konstatuje Vrána.

Že je duben poměrně suchý, potvrdil i Jan Daňhelka z Českého hydrometeorologického ústavu. „Máme podprůměrný stav na většině toků, které v oblasti sledujeme – například na Vltavě, Sázavě nebo i na menších tocích. Tam to bude ještě horší, takže rybáři mohou při výsadbě určitě narazit,“ řekl hydrolog.

Nejméně pstruhů bude na horních tocích

Nejhorší je to se pstruhy na horních tocích. „Na řadě revírů se sice může lovit už od pramene, ale nedostatek vody nedovolí tam ryby vůbec vysadit. Tůně jsou moc malé. Nebylo by to dobré ani pro ryby, ani pro rybáře,“ objasnil místopředseda svazu Karel Anders.

Podle Vrány navíc i na některých místech, kam se přeci jen vysadí, pstruzi vydrží jen na krátkou dobu. Pak utečou po proudu dolů, kde je vody víc. Kromě nedostatku vody pstruhy ohrožuje také rostoucí počet dravců.

Rybáři do řek vysazují pstruha duhového, sivena amerického a malé množství pstruha obecného. Toho totiž v českých řekách ubývá. Může se sice lovit, ale na mnoha místech se jeho lov omezuje. Navíc podle Anderse patří k dobrému rybářskému mravu takové pstruhy pouštět.

Loni rybářský svaz vysadil po celém Česku pstruhovitých ryb za 22,6 milionu korun, letos očekává obdobnou částku. Údaje ze všech regionů zatím svaz nemá. V okolí Prahy ale během víkendu přibude 1850 kg pstruha duhového a 500 kg sizena.

Místopředseda svazu Anders očekává slabší účast rybářů. „Letos je nepříjemná situace, zahájení vychází na pracovní den. Řada rybářů si nebude moci vzít dovolenou. Pro pstruhaře je ale zahájení sezony přesto svátek,“ tvrdí. Proto také podle něj platí pravidlo, že se jakýkoli první ulovený pstruh vždy vypouští.