Exministr Julínek chce od státu 756 tisíc korun za trestní stíhání

Bývalý ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS) dál požaduje od státu náhradu za stíhání v kauze letecké záchranné služby. Podal proto dovolání k Nejvyššímu soudu. Domáhá se částky 756 tisíc korun za trestní stíhání a peníze vynaložené na mediální zastupování. České televizi to potvrdila mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 2 Marcela Pröllerová.

Julínek se na Nejvyšší soud obrací poté, co jeho žalobu zamítl jak Obvodní soud pro Prahu 2, tak Městský soud v Praze. Od státu žádá náhradu škody za nemajetkovou újmu při stíhání v kauze letecké záchranné služby. Předchozí dvě soudní instance mu přiznali pouze částku, kterou zaplatil za právníky. Poslední verdikt Městského soudu sumu upravil na 30 tisíc korun.

Soudy ve svých rozsudcích sice připouštěly, že hrozící trestní stíhání bylo velmi závažné a nemajetková újma tam vzniknout mohla, zároveň ale upozorňovaly na promlčení nároku na odškodnění. Julínek se totiž začal náhrady domáhat až dva roky po zrušení svého stíhání, ačkoliv podle zákona to měl udělat do šesti měsíců.

Exministr žádá po státu odškodnění za případ z roku 2008, kdy podepsal z pozice ministra smlouvu na provozování letecké záchranné služby soukromými firmami. Kriminalisté ho o pět let později obvinili z toho, že státu způsobil škodu ve výši 792 milionů korun, protože policie či armáda mohly službu provozovat levněji. Nejvyšší státní zastupitelství ale stíhání po čtvrt roce zrušilo pro nedostatek důkazů a policisté později kauzu odložili.

Julínek se s žádostí o odškodné obrátil nejprve na ministerstvo spravedlnosti, které ale jeho nárok v celém rozsahu zamítlo. Při loňském projednávání věci u obvodního soudu pak uznalo Julínkův nárok na osm tisíc korun, které lékař zaplatil za zastupování advokátovi Tomáši Sokolovi. Zbylou částku soud lékaři nepřiznal částečně kvůli promlčení, částečně kvůli tomu, že Julínek neprokázal účelnost vynaložených nákladů.

Julínkovi hrozilo za údajné zneužití pravomoci a porušení povinností při správě cizího majetku až desetileté vězení. Nemajetkovou újmu, kterou mu obvinění způsobilo, vyčíslil na půl milionu korun. Dalších 217 tisíc korun zaplatil mediální agentuře, podle soudů však neprokázal dostatečně konkrétně, jaké pro něj vykonala práce.