Česko zažilo nejteplejší den roku, v Karviné bylo 27 stupňů

Předpověď počasí pro nejbližší dny (zdroj: ČT24)

Česko má za sebou zatím nejteplejší den letošního roku. Rekordy padaly na většině stanic, které měří teplotu déle než třicet let. Nejvýš se vyšplhala rtuť teploměru v Moravskoslezském kraji. Konkrétně v Karviné, kde se zastavila na sedmadvaceti stupních Celsia. Teplé počasí bude pokračovat i během víkendu, kdy budou denní maxima překračovat 20 stupňů.

Nebývalé teplo bylo ve čtvrtek po celém Česku: Ze 147 stanic, které sledují počasí přes třicet let, byly překonány rekordy na 116 z nich. Rekordy neodolaly ani na většině z deseti stanic v Česku, které fungují již déle než sto let. Třeba v Přerově padl rekord z roku 1906, když tam ve čtvrtek meteorologové naměřili 24,8 stupně Celsia.

Teplotní rekordy
Zdroj: ČT24

V neděli bude teploměr šplhat ke 25 stupňům

Dílčí změnu ovšem přinesou už následující hodiny. Během pátku bude podle předpovědi oblačno až zataženo, místy může přijít déšť nebo přeháňky a v Čechách i bouřky. Na Moravě a ve Slezsku ale bude v průběhu pátku oblačnosti ubývat až na polojasno. K večeru budou mraky ubývat po celém Česku. Nejvyšší denní teploty se mají pohybovat v rozmezí 18 až 22 °C, na západě Čech bude chladněji, jen kolem 16 °C.

Předpověď počasí pro nejbližší dny
Zdroj: ČT24

Během víkendu se bude dále oteplovat. V sobotu má být polojasno až skoro jasno, jen ráno se mohou ojediněle vyskytovat mlhy. Nejvyšší teploty budou v rozmezí 19–23 stupňů Celsia.

Ještě tepleji pak bude v neděli, kdy rtuť teploměru vyšplhá až ke 25 stupňům. Na obloze už se ale objeví více mraků, má být polojasno až oblačno. V pondělí pak má být nad většinou území oblačno a ojediněle mohou přijít i přeháňky nebo bouřky. Teploty se ale ještě udrží v rozmezí 21–25 stupňů Celsia.