Čím výš, tím dráž. Pražský V Tower bude nejvyšší bytový dům v Česku

Události ČT: Pražský V Tower bude nejvyšší bytový dům v Česku (zdroj: ČT24)

Nejvyšší čistě bytový dům v Česku by měl být hotov už během několika týdnů. Má třicet pater a ceny bytů tu začínají na sto tisících korun za metr čtvereční, a stejně jako v jiných výškových budovách je cena s každým dalším patrem vyšší. Nejdražší apartmá tu stojí kolem sto milionů korun.

Bydlet ve výškách? V průměru jsou takové prostory dražší o třetinu až polovinu. Záleží i na výhledu z okna. U běžných projektů se ceny po jednotlivých patrech liší o tisíce korun na metr čtvereční, u projektů, kde je dobrý výhled, to může být až deset tisíc korun za čtvereční metr navíc.

„Už při kalkulaci ceny, ještě předtím, než se začne stavět, používáme dron, abychom viděli, jaký výhled bude z jednotlivých pater. A i k tomu se přihlíží při stanovení ceny,“ zmínila mluvčí společnosti Central Group Marcela Fialková.

Například byt 3+KK ve 14. patře s rozlohou 94 metrů čtverečních a výhledem na Pražský hrad se teď bude prodávat za deset až jedenáct milionů korun.

„Výškové stavby jsou rysem rozvoje dnešního města, důvodem je nedostatek místa a tím i rostoucí cena pozemků,“ řekl architekt Institutu plánování a rozvoje hlavního města Prahy Michal Bartošek.

Nejvyšší rezidenční budovy v Česku (výška nejvyššího bodu)
Zdroj: ČT24/Wikipedia.org

A výškových budov by mělo v Praze přibývat – vyjma Pankráce se chystá rozvoj mrakodrapového centra v Holešovicích. „Připravujeme velkou studii na území okolo Holešovického nádraží a souvisejícího severu,“ dodal Bartošek.

Zatím nejvyšší stavbou v Česku, ve které jsou i byty, je mrakodrap AZ Tower v Brně. Ten dosahuje výšky 111 metrů a má 30 pater. Nejvyšší obytné mrakodrapy světa jsou v Dubaji. Z první desítky těch nejvyšších je jich tam hned sedm. Jen pro srovnání – ty mají od 70 do 101 pater. 

Na Pankráci stavbaři dokončují nejvyšší bytový dům v Česku (zdroj: ČT24)