Znalec z Janouškovy kauzy se nesmířil s pravomocnou podmínkou a podal dovolání

Bývalý dopravní znalec Jiří Doleček, který úmyslně zkreslil posudek ve prospěch lobbisty Romana Janouška, podal dovolání k Nejvyššímu soudu. Dovolává se proti verdiktu, který mu uložil osmnáctiměsíční podmíněný trest. Česká televize to zjistila z justiční databáze.

„Mohu potvrdit, že dovolání podal Jiří Doleček, ale blíž to komentovat nemůžu,“ řekla ČT Marcela Pröllerová z Obvodního soudu pro Prahu 2. Ten v srpnu 2017 uložil znalci osmnáctiměsíční podmíněný trest za křivou výpověď a nepravdivý znalecký posudek.

Proti rozsudku se tehdy Doleček odvolal stejně jako státní zástupce Ondřej Šťastný. Odvolací městský soud ale trest potvrdil. Doleček se proto teď obrací na Nejvyšší soud.

Znalec tvrdil, že Janoušek ženu srazil jen zrcátkem

Dolečkův posudek se týkal nehody z roku 2012, při které opilý lobbista Roman Janoušek srazil autem ženu. Čtyřiaosmdesátiletý znalec při projednávání incidentu tvrdil, že do ženy nenarazil kapotou vozu, ale pouze zpětným zrcátkem - a že ji Janoušek neviděl.

Tuto verzi však následně vyvrátil revizní posudek a také odposlechy z Janouškova telefonu. Lobbistův soudce proto podal podnět k prověření toho, zda Doleček nespáchal trestný čin.