Odvolací soud potvrdil 6 a 8 let vězení pro dva muže za bombu v autobuse z Prahy do Varny

Za umístění bomby do plného autobusu na trase z Prahy do bulharské Varny půjde Vasilij Ponomarev na osm a Tadeáš Ševčík na šest let do vězení. Tresty jim dnes pravomocně potvrdil odvolací soud. Podle pražského městského soudu měla nastražená bomba poškodit dopravce. Ten byl konkurentem pravidelné linky, kterou na trase provozoval Ponomarevův otec.

Ševčík odvolacímu soudu ve středu řekl, že nechtěl zapálit autobus s cestujícími uvnitř. „Celá situace mě mrzí, jak jsem slyšel ty svědky, tak mi vůbec nebylo dobře,“ popsal s tím, že vinen se necítí.

Řidič našel bombu v květnu 2015 v zavazadlovém prostoru na dálničním odpočívadle v Maďarsku. Upozornil ho na ni zápach štiplavé látky. Ten se objevil, když náhodně začala iniciace systému, směs však díky chybě pachatelů nevybuchla. Mladíci totiž špatně odhadli přísun kyslíku mezi zavazadly a směs díky tomu jen krátce zahořela a zhasla. Systém pak zlikvidovali přivolaní pyrotechnici. V autobusu tehdy cestovalo 34 pasažérů a dva řidiči.

Systém jsme vezli do Bulharska na objednávku, tvrdili mladíci

Mladíci před městským soudem vinu odmítli. Hájili se tím, že systém sestrojili na zakázku a chtěli ho převést do Bulharska muži, s kterým se na tom dohodli. Předseda trestního senátu Tomáš Durdík ale v listopadu jejich obhajobu důrazně odmítl.

„Úmysl obžalovaných byl nasměrován k tomu, aby systém splnil svoji roli a došlo k iniciaci ve vozidle společnosti, která byla konkurencí společnosti otce obžalovaného Ponomareva. Nechtěli jenom postrašit, chtěli způsobit vážné škody,“ konstatoval.

Obžalovaným za pokus o úmyslné obecné ohrožení hrozilo osm až patnáct let vězení. Ševčíkovi soud vyměřil trest dva roky pod touto hranicí, Ponomareva potrestal při spodní hranici.

Bomba domácí výroby

Hlavním konstruktérem nástražného systému byl podle dřívějšího vyjádření detektivů muž z Ruska. S dalším dosud neznámým člověkem naplnil pětilitrový plastový kanystr směsí benzinu a polystyrenu. Spouštěcím mechanismem se měla stát litrová plastová láhev naplněná stejnou směsí.

Ke šroubovacímu uzávěru láhve byly připojeny měděné dráty, které sloužily jako roznětka. Součástí mechanismu byl digitální časovač a akumulátor. Nástražný systém byl podle policie plně funkční.

Nástražný výbušný systém nalezený v autobusu z Prahy do Varny
Zdroj: Policie ČR

Ševčík podle policie koupil pod smyšleným jménem místenku na autobusovou linku. Nástražný systém přinesl ve sportovní tašce a vydal se na cestu. V Brně vystoupil a tašku nechal v zavazadlovém prostoru.

Případu si hodně všímala bulharská a maďarská média, která spekulovala o tom, zda je součástí války mezi dopravci. Stejné dopravní firmě totiž po žhářském útoku shořel v Praze autobus o měsíc dříve.