Ministr Ťok vyloučil účast ve vládě, pokud by vznikla díky SPD. Výhrady mají i další členové ANO

Události: Některým členům ANO se nelíbí spolupráce s SPD (zdroj: ČT24)

Ministr dopravy v demisi Dan Ťok (za ANO) by nebyl ve vládě, která by vznikla za podpory hnutí SPD. V takovém případě by zřejmě odešel i ze sněmovny, řekl ČT. Z nynější Babišovy vlády se již rozhodl skončit ministr spravedlnosti v demisi Robert Pelikán (ANO). Výhrady ke spolupráci s SPD mají i někteří další členové ANO.

„V takové vládě já bych být nechtěl,“ řekl Ťok o možném kabinetu, který by vznikl díky SPD. „Pokud bych skončil ve vládě z tohoto důvodu, tak bych skončil i jako poslanec,“ dodal. Podle něj je ale k této variantě ještě daleko a nechce proto dělat rychlé závěry.

Premiér v demisi Andrej Babiš vyjádření o vládním angažmá svého ministra dopravy na tiskové konferenci na závěr návštěvy Královéhradeckého kraje nechtěl komentovat. „Máme poslanecký klub zítra (v úterý) a tam si řekneme,“ reagoval.

SPD dlouhodobě kritizuje právě ministry Ťoka a Pelikána a také ministryni obrany Karlu Šlechtovou. Podle předsedy SPD Tomia Okamury to nejsou odborníci. Ťok byl podle Okamury v minulém volebním období jako ministr dopravy neúspěšný, protože se postavilo málo dálnic. Například loni stát plánoval zahájit práce na 140 kilometrech, začalo se ale jen na dvaceti.

Budoucí vládní angažmá v minulých dnech vyloučil ministr Pelikán. Uvedl, že v politice skončí. V rozhovoru pro Aktuálně.cz uvedl, že chce odejít také ze sněmovny, neřekl ale kdy. Rozhodnutí zdůvodnil mimo jiné názorovým rozchodem s hnutím ANO. Jeho členem ale zůstane.

Napjaté vztahy měl Pelikán v poslední době právě s hnutím SPD, které letos v únoru označil za fašistickou stranu. Pelikán se také ve vztahu k vyjednáváním, která vedlo ANO a SPD ohledně podpory vlády, vyjádřil, že je pro něj nepřijatelné být ve vládě, která se bude jakkoli opírat o SPD.

Proti spolupráci s SPD se staví například i eurokomisařka Věra Jourová (ANO). Podle ní musí ANO ve sněmovně udělat vše pro získání většiny a důvěry, zároveň se ale nesmí zdiskreditovat.

„Což pro mě třeba znamená, aby tam nebyla podpora SPD. To je pro mě červená linie, za kterou bych byla velmi nerada, abychom šli,“ řekla Jourová v Interview ČT24. Ve chvíli, kdy by vláda měla podporu SPD, by podle ní bylo obtížné jednat se státy na evropské úrovni.

Babiš se sejde se svými poslanci, pak s prezidentem

S poslanci svého hnutí bude Andrej Babiš jednat o možnostech dalšího hledání podpory pro svůj kabinet už v úterý dopoledne. Večer se pak sejde s prezidentem Milošem Zemanem.

„Nemám panu prezidentovi co nabízet. Karty rozdává prezident, takže já jdu za ním, abych si vyslechl jeho názor a doporučení a hlavně jak se staví on k politické situaci,“ uvedl premiér v demisi. Dlouhodobě ale upřednostňuje menšinovou vládu tolerovanou jinými stranami.

Vyjadřovat se teď nechce ani prezident. Před necelými třemi týdny ale naznačil, kterou variantu by v případě krachu jednání hnutí ANO s ČSSD upřednostňoval.

„Nemám připravenou žádnou úřednickou vládu. V takovém případě bych doporučil Andreji Babišovi podle bonmotu Jana Wericha – Když tu není ta, kterou mám rád, mám rád tu, která tu je – aby uzavřel onu dohodu na 115 hlasech ve sněmovně,“ řekl Zeman v rozhovoru pro MF Dnes. Což by znamenalo, že by podporu vládě kromě klubu ANO vyjádřili také komunisté a SPD.

Většina poslanců ANO názor říct nechce

Česká televize proto oslovila celý poslanecký klub, jaká by podle nich byla nejlepší varianta podpory vlády hnutí ANO. Většina z nich ale svůj názor říct nechtěla, odkazují na úterní jednání klubu. „Čekám podrobnou, dlouhou diskusi,“ řekl poslanec Patrik Nacher.

„Spolupráce s SPD není nejšťastnější řešení, protože to hnutí je vnímáno tak, jak je vnímáno,“ uvedl předseda sněmovny Radek Vondráček. „Spojení s SPD není dobrou variantou pro tuto zemi ani pro hnutí ANO,“ přidává se poslanec Rostislav Vyzula.

„Už v době, kdy jsme vyhráli volby, jsem říkal, že bych nechtěl jít do spolupráce se stranami, jako je SPD, či s komunisty. Nicméně situace se vyvíjí,“ připustil poslanec a hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák.

Spolupráce s SPD by naopak nevadila ministryni pro místní rozvoj a poslankyni Kláře Dostálové. „Mně osobně by nebyla proti srsti za situace, která nyní nastala. To znamená, když to všichni takto radikálně odmítali, tak už opravdu půjdu pragmatickým přístupem.“

Vnitrostranický průzkum ANO k možnostem vlády
Zdroj: ČT24/ANO

Přes pět desítek dalších poslanců shodně odpovědělo, že se vyjádří až v úterý. Jednotný názor tak v hnutí není, což potvrdila už březnová vnitrostranická anketa. Nejvíc členů hnutí bylo pro spolupráci s ČSSD, 34 procent pak nemělo problém s podporou SPD.

Za Zemanem pojede Filip i Okamura

S prezidentem Milošem Zemanem se ve středu sejdou i komunisté. Předseda strany Vojtěch Filip chce prezidenta informovat o tom, že komunisté jsou i nadále ochotni jednat o toleranci druhé vlády Andreje Babiše.

„ANO zatím trvá na tom, že jediným jejich kandidátem na premiéra je právě předseda hnutí Andrej Babiš. A v tomto ohledu myslím, že prezident republiky ctí rozhodnutí stranických orgánů,“ řekl Filip.

Ve čtvrtek pak přijede do Lán šéf SPD Tomio Okamura. Také on chce prezidentovi říct, že jeho hnutí by tolerovalo vládu výměnou za programové ústupky.

„Pakliže by referendum neobsahovalo možnost hlasovat o mezinárodních smlouvách, tak jsem plně přesvědčen o tom, že takovou vládu my podporovat nemůžeme,“ upozornil Okamura.

S prezidentem se chtějí sejít i sociální demokraté. Konkrétní termíny a časy schůzek s politickými stranami oznámí prezidentská kancelář v příštích dnech.