Teplotní rekordy padaly v noci i během pondělí

Do velmi chladného a zároveň velmi teplého rána se v pondělí probudilo Česko. Zatímco v Čechách bylo kolem nuly a někde i slabě mrzlo, na Moravě a ve Slezsku vítaly vstávající teploty i nad patnácti stupni Celsia. Příčinou tak velkého rozdílu byl podle meteorologů vítr. Během dne pak meteorogolové naměřili rekord na skoro 50 stanicích, které měří teplotu dlouhodobě. V Karviné vystoupala rtuť teploměru až ke 26 stupňům Celsia.

Průměrná noční teplota v nižších a středních polohách Čech byla dnes v noci 1,5 stupně. Na krušnohorské Rolavě klesla teplota až 5,6 stupně pod nulu, ale mrzlo i v Plzni nebo středočeských Dobřichovicích.

Zároveň ale v Lučině a Mořkově v Moravskoslezském kraji  neklesla po celou noc teplota pod patnáct stupňů a v pět ráno bylo například v Mošnově více než sedmnáct stupňů Celsia. Průměrně pak panovala v noci na Moravě a ve Slezsku teplota 10,3 stupně.

Rekordy padaly i během dne

Ve východní části republiky také padaly dílčí rekordy pro 9. duben. Konkrétně neodolaly historické nejvyšší minimální teploty dne. „Na 21 procentech stanic, které měří alespoň třicet let, byl překonán dosavadní rekord,“ uvedla Jana Hujslová z Českého hydrometeorologického ústavu. V Moravskoslezském a Zlínském kraji rekord padl na většině stanic, na některých i o pět stupňů, dodala.

Velké teplotní rozdíly dávají meteorologové do souvislosti s větrem a také inverzí. Ta se podle Jany Hujslové vytvořila v Čechách, kde nefoukalo, a proto bylo třeba v Plzni nebo středních Čechách pod nulou. „Na Moravě foukal mírný vítr jižních směrů,“ srovnala.

Teplotní rekordy však padaly i během dne: meteorologové je naměřili na skoro 50 stanicích, které měří teplotu alespoň 30 let. Vůbec nejtepleji bylo v Karviné, kde se teplota vyšplhala na 25,9 stupně Celsia. Pro tamní stanici to ale nový rekord nebyl. Na webu to uvedl Český hydrometeorologický ústav. Nejvyšší teploty byly v Moravskoslezském a Jihomoravském kraji a také na východě Čech.

Nový rekord má stanice v Českých Budějovicích - Rožnově, kde bylo 24,8 stupně Celsia. Dosavadní rekord z roku 1901 byl překonán o půl stupně. Nová maxima mají také například v Opavě, Kroměříži, Táboře, Čáslavi, Holešově nebo Praze - Libuši.