Dálnice D11 se začne prodlužovat 15. května. Nejdřív ze Smiřic do Jaroměře

Stavba nového úseku dálnice D11 mezi Smiřicemi a Jaroměří začne 15. května. Ještě letos by se mělo začít stavět také mezi Smiřicemi a současným koncem dálnice v Hradci Králové. Celý třiadvacet kilometrů dlouhý úsek by mohl být hotový v roce 2021. Oznámil to ministr dopravy v demisi Dan Ťok (za ANO) při pondělní návštěvě vlády v Královéhradeckém kraji.

„Na slavnostní poklep základního kamene máme termín 15. května, ale staveniště předáme dříve,“ řekl o úseku mezi Smiřicemi a Jaroměří ministr Ťok, když navštívil archeologický výzkum v trase D11 u Trotiny. Pro tuto část stavby už má Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) stavební povolení i vybranou firmu.

ŘSD již získalo stavební povolení také na trasu z Předměřic nad Labem do Smiřic. Stavební řízení pro úsek mezi Hradcem a Předměřicemi se bude po námitce hnutí Děti Země a dvou majitelek pozemků v plánované trase opakovat. „O stavební povolení budeme žádat do čtrnácti dnů,“ řekl k tomu generální ředitel ŘSD Jan Kroupa.

U dalších dvou úseků D11 z Jaroměře směrem ke státní hranici s Polskem silničáři usilují o vydání územního rozhodnutí, aby mohli začít s výkupy pozemků. Ťok řekl, že by mohly být hotové nejpozději v roce 2030 a že bude usilovat o zkrácení tohoto termínu. Tomu by podle něj měl napomoci i chystaný zákon o liniových stavbách. Ten obsahuje institut předběžné držby, který umožní stavět již před dokončením výkupu či vyvlastněním všech pozemků pod budoucí dálnicí. Je reakcí na kritiku pomalého tempa stavby dálnic.

Dálnice D11 od loňského srpna končí na okraji Hradce Králové sjezdem do městské části Kukleny. Odtud by měla pokračovat k polským hranicím v Královci u Trutnova, kde se má napojit na budovanou polskou silnici S3.