Češi se připojili k oslavám Mezinárodního dne Romů. V Chomutově průvodem, v Praze galavečerem

V Chomutově si Mezinárodní den Romů připomněli u památeční smuteční vrby (zdroj: ČT24)

Lidé na celém světě si připomínají Mezinárodní den Romů. Připadá na 8. dubna, kdy byla založena Mezinárodní romská unie. Její 47. výročí založení se slaví i v České republice. Například v Chomutově si ho připomnělo několik desítek lidí. V Praze vyvrcholí oslavy galavečerem v divadle Archa.

Oslavy probíhají v několika českých a moravských městech. Například v Chomutově se zapojilo do průvodu parkem asi třicet lidí, v jeho čele nesli mezinárodní vlajku Romů a zazněla i romská hymna.

„Chomutovští Romové ho (Mezinárodní den Romů) slavíme u naší památeční smuteční vrby, kterou jsme zde vysadili,“ uvedl Milan Adam z Výboru pro národní menšiny v Chomutově.

K vrbě chodí pravidelně už 14 let členka Romské ženské komunity Manushe Jarmila Kuchárová. I letos k ní položila symbolický věneček v romských barvách s nápisem Jileha, tedy „srdcem“. „Ten strom značí i to, že někdy ten život je smutný, není to jenom o radosti u nás u Romů,“ vysvětlila.

Mezinárodní den Romů slaví místní v Chomutově od roku 2004. Má připomenout romskou kulturu i problémy, kterým tato menšina čelí.

„Snažíme se pracovat pro společnost tak, jak můžeme, neříkám, že všichni jsme hodní, jako nikde není všechno hodné,“ řekl účastník oslav Jan Šipoš.

V Praze vyvrcholí 18. ročník několikadenních oslav Mezinárodního dne Romů v neděli galavečerem v Divadle Archa, na kterém vystoupí řada hudebníků, například Antonín Gondolán, Marta Balážová nebo Anna Slováčková. Oslavy už čtvrtým rokem pořádá organizace Ara Art, která se zaměřuje na akce se sociálním přesahem.

Mezinárodní den Romů se v České republice začal slavit v roce 2001. Ve světě se pak připomíná už od roku 1990.