Tisíce lidí prošly Prahou na protest proti potratům

Několik tisíc lidí z celého Česka v centru Prahy protestovalo proti umělým potratům. Žádali podporu manželství a rodin s více dětmi. Z Klárova průvod prošel přes Staré Město na Václavské náměstí. Akci poklidně kritizovalo několik lidí, které policie od průvodu oddělovala. Národní pochod pro život a rodinu ukončilo požehnání olomouckého arcibiskupa Jana Graubnera a společný zpěv Svatováclavského chorálu a české hymny. Podle policie se pochodu účastnilo asi pět tisíc lidí, pořadatelé počet odhadli na osm tisíc.

Po příchodu na Václavské náměstí lidé, kteří proti pochodu protestovali, rozvinuli na pomníku světce transparent s nápisem Ježíš nám dal svobodu, neberte ji ženám. Po výzvě policie, aby z pomníku slezli, se nechali odvést těžkooděnci. K akci se přihlásil Institut pro magii a svobodu, který svůj protest nazval Sletem čarodějnic. Názvem prý chtěli naznačit, kam může vést snaha o prosazení poslušnosti. Na organizátoru pochodu jim vadí to, že své aktivity prezentuje jako snahu o obranu žen v těžké životní situaci, ale jedním z cílů hnutí je i plošný zákaz interrupcí, tedy zbavení žen kontroly nad svými těly.

Mnozí z účastníků pochodu nesli české vlajky. Podle pořádajícího Hnutí pro život potraty přispívají k tomu, že početně klesá česká populace. Někteří účastníci pochodu nesli velké bílé kříže nebo tabulky s nápisy Dítě je naděje, Dítě je budoucnost nebo Mít bráchu je cool.

Vedle olomouckého arcibiskupa přišel na náměstí i pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka, předseda lidovců Pavel Bělobrádek či bývalý politik Alexandr Vondra. „Rodina a s ní i naše společnost, kultura, civilizace vycházející z křesťansko-židovských kořenů a hodnot se dostávají pod stále větší tlak. Pod tlak zvenčí i pod tlak zevnitř,“ řekl Vondra shromážděným. „Z jihu do Evropy směřují ekonomicky motivovaní a islámsky horliví lidé. Z východu stupňuje tlak Putin, car, který se tváří jako ochránce tradičních hodnot, ale kterému jde o impérium a o moc,“ řekl. Společenskou soudržnost podle něj oslabuje hodnotový relativismus, který vidí v „multikulturalismu a genderismu“.

Akci Hnutí pro život přišel podpořit arcibiskup Duka
Zdroj: ČTK

Pořádající hnutí letos upozorňuje na fakt, že častými žadatelkami o umělé ukončení těhotenství nejsou dívky, které by nechtěně otěhotněly, ale ženy, které už mají dvě děti. Tvoří třetinu všech potratů v ČR a nejde jen o ženy, které se ve svém těhotenství ocitají v hmotné nouzi.

Podle Zdeňky Rybové z Hnutí pro život vnímá mnoho rodin třetího potomka jako příliš velkou ekonomickou zátěž. Velké procento z žen, které se proto k potratu rozhodnou, se podle hnutí cítí být k zákroku přinucené partnerem.

Hnutí uvádí, že podle předběžných statistik bylo v roce 2017 provedeno 19 389 umělých potratů, což je o 1017 méně než v roce 2016 a nejméně od roku 1958, kdy byly v zemi zavedeny. Přestože se rodí více dětí, podle hnutí potraty přispívají k tomu, že české populace ubývá.

Hnutí pro život iniciovalo kulatý stůl na téma třetí dítě v rodině, měl by ho letos v červnu v parlamentu uspořádat Výbor pro zdravotnictví spolu s Výborem pro sociální politiku. Součástí kulatého stolu bude i diskuse k návrhu na zavedení nového zdravotního výkonu umožňujícího gynekologům věnovat více času poradenstvím těhotným ženám, které řeší otázku, zda podstoupit umělé ukončení těhotenství.