Volby jen jednou za 10 let? Hranice obvodů už se kvůli pohybu obyvatel měnit nemají, navrhují senátoři

Hranice senátních volebních obvodů by se už nemusely měnit kvůli změnám v počtu jejich obyvatel. Senát tuto změnu prosadil do novely volebního zákona, kterou nyní dostanou k opětovnému posouzení poslanci.

Senátoři podpořili návrh Jiřího Dienstbiera, podle kterého by se do budoucna neměly měnit hranice senátních volebních obvodů při změně počtu jejich obyvatel nad zákonem stanovený limit. Dienstbier poukázal na to, že kvůli změnám hranic chodí někteří voliči k senátním volbám už po dvou letech a někteří třeba po deseti letech. Ze zákona chce proto vypustit ustanovení, které ministerstvu vnitra ukládá povinnost změnu hranic obvodů připravit. Aktuálně by se to mělo týkat 17 z 81 volebních obvodů.

„Co dva roky se mění volební obvody, a to i ty obvody, ve kterých se volby nekonají, a to pro případ, kdy by se náhodou konaly volby doplňovací,“ řekl ještě před jednáním předseda senátorů ČSSD Petr Vícha. „Například obec Vítkov, kde by se mělo letos po šesti letech volit, je navrhována na přeřazení do okresu Bruntál a měli by tam lidé volit až za čtyři roky,“ popsal Vícha problémy, které stávající systém přináší.

Změnu novely volebního zákona teď mají projednat poslanci. Na rozdíl od běžných norem ale nemohou poslanci v tomto případě stanovisko senátorů přehlasovat.

Vedle toho senátoři navrhli změnu pravidel, jimiž jsou voleni. Zavést by se mohlo jen jedno kolo namísto současných dvou. Změna by měla podle předkladatelů zvýšit účast v senátních volbách. „Účast je vždy podstatně vyšší v prvním kole než ve druhém. V případě, že by bylo jedno kolo, tak lze volby spojit s hlasováním do krajských nebo obecních zastupitelstev,“ podotkl Dienstbier.

Senátoři žádají větší stabilitu obvodů

Senátoři vyzvali vládu také k tomu, aby předložila novou úpravu, která by přinesla větší územní stálost senátních obvodů. Ministr vnitra Lubomír Metnar (za ANO) to už přislíbil. Naznačil ale, že přijatá senátní verze zcela neodvrátila možnost, že bude u soudu napadena platnost podzimních senátních voleb v některých obvodech.

 „Úplně to neznamená, že by se eliminovalo riziko, že by nebylo možné se dovolat rovnosti volebního práva s odvoláním na ústavu,“ uvedl Metnar.

Každý senátor má podle platných pravidel zastupovat zhruba stejný počet obyvatel ve svém obvodu, přípustná odchylka je 15 procent. Podle zjištění Českého statistického úřadu byl limit překročen na Berounsku, Mělnicku, Kladensku, Benešovsku a Kolínsku. Lidí naopak příliš ubylo na Sokolovsku, Bruntálsku a Karvinsku. Kvůli tomu se by se musely posunout hranice sousedních volebních obvodů, které by buď dostaly nové voliče, nebo o ně přišly.