Nedají si říct. I letos o Velikonocích šoféři řídili opilí, nehod ale bylo méně

Události ČT: Nedají si říct. I letos o Velikonocích řídili koledníci opilí (zdroj: ČT24)

Ani letošním velikonočním svátkům se nevyhnuly nehody na silnicích. Policisté se na silnice zaměřili více než v obvyklé pracovní dny. Oproti loňským Velikonocím zaznamenali zhruba o pětinu méně nehod. Přesto si však vyžádaly zranění, i lidské životy.

Na počet nehod o Velikonocích mají vliv i takzvaní sváteční řidiči. „Od pátku do neděle jsme zaznamenali více než 450 dopravních nehod, což je pokles zhruba o dvacet procent oproti Velikonocům loňského roku,“ informoval o vcelku pozitivní bilanci ředitel dopravní policie Tomáš Lerch. Avšak na každou zhruba desátou nehodu měl podle policie vliv alkohol.

Třeba na jihu Moravy za první tři velikonoční dny policisté odhalili třicet lidí, kteří řídili pod vlivem alkoholu nebo drog. I tady byl - alespoň podle ještě neúplné statistiky patrný pokles. Vloni to byl dvojnásobek - avšak i s velikonočním pondělím.

A také letos v období Velikonoc na silnicích umírali lidé. O prodlouženém velikonočním víkendu zemřeli na českých silnicích dosud čtyři lidé, což je o dvě oběti méně než loni. Nejtragičtějším dnem letošních Velikonoc byl pátek, kdy si nehody vyžádaly tři mrtvé.

V Městci Králové na Nymbursku zemřel řidič po nárazu do stromu, v Mariánských Lázních chodec, kterého srazil řidič na přechodu pro chodce když jel na červenou a v Brně nepřežil nehodu dvou osobních aut jeden člověk.

O den dříve se na okraji Olomouce srazily čtyři auta, dvě děti nehodu nepřežily. V pátek dopoledne pak na dálnici D1 ve směru na Brno havarovalo sedmnáct aut, která na tři hodiny zablokovala část dálnice D1.

Zatím poslední smrtelná nehoda se stala v pondělí odpoledne v Karviné v Ostravské ulici nedaleko zimního stadionu. Srážku s autem nepřežil chodec. Zraněním podlehl na místě.

Návrat řidičů z prodlouženého velikonočního víkendu provázely kolony na dálnicích. A to hlavně v úsecích dálnice D1, kde aktuálně probíhají opravy související s modernizací nejstarší české dálnice. 

Vloni o prodlouženém velikonočním víkendu zemřelo na českých silnicích šest lidí. To bylo o jednu oběť méně než v roce 2016. Od roku 2000 byl dosud nejtragičtější velikonoční víkend v roce 2003, kdy zemřelo při nehodách pětadvacet lidí. Naopak v letech 2011 a 2013 zaznamenali policisté shodně tři oběti.