Oprava mostu v Jihlavě rozřízla důležitou silnici. Objížďka vede i po rozkopané D1

Ošemetná dopravní uzavírka začala v Jihlavě. Oprava Brněnského mostu přerušila starou brněnskou silnici, která vede souběžně s dálnicí D1. Vzhledem ke slabému provozu zatím funguje vše bez problémů. Přístí dny ale ukážou, zda objízdné trasy pojmou veškerou dopravu, která používá starou silnici II/602 namísto dálnice D1. Na ní přitom také probíhají práce a sousední sjezd z dálnice je ve směru od Jihlavy uzavřen.

Po Brněnském mostě v Jihlavě prochází Hradební ulice, která je zároveň součástí krajské silnice II/602. Oficiální objízdná trasa za asi půlkilometrový uzavřený úsek pro osobní auta je velmi dlouhá, vede severně kolem městského centra ulicemi Okružní, Havlíčkova, Fritzova, Jiráskova, Dvořákova a Hradební.

Uzavírka začala v neděli v devět hodin dopoledne. „Značení jsme otáčeli od tří od rána, příprava trvala zhruba tři týdny. Most je zavřený, poslední značka zákazu vjezdu se usadila pět minut před devátou. Jsou tu už dva bagry,“ uvedl Richard Peška z firmy Vyznač, která má na starosti značení objízdných tras. Pracovat se bude na mostě až do konce října. „Bude se odstraňovat mostní svršek – chodníky, zábradlí, bude se frézovat vozovka. Po Velikonocích se bude sundávat trakční vedení,“ shrnul náplň rekonstrukce stavbyvedoucí Tomáš Krejčí.

Rozkopaný most objedou kamiony po rozkopané dálnici

Jestliže řidiči osobních aut si udělají zajížďku okolo jihlavského centra, nákladní doprava bude mít objízdnou trasu ještě mnohem delší. Kamiony by měly uzavírku objíždět po dálnici D1. Tu ostatně mohou využít i osobní auta. Podle informací Kraje Vysočina je možné na objízdné trase po dálnici jezdit i bez známky. Situaci ovšem komplikuje skutečnost, že i D1 je rozkopaná.

V úseku Jihlava – Velký Beranov probíhá modernizace jízdního pásu ve směru na Brno, jezdí se obousměrně ve zbylé polovině dálnice, ovšem sjezd na Velký Beranov je ve směru na Brno uzavřen. Oficiální objízdná trasa ovšem nevede přes Jihlavu a po staré silnici. Řidiči by správně měli dojet až na další křižovatku, tam přejet do opačného směru a opět se vrátit k Beranovu. Od konce června by měl být beranovský sjezd ve směru na Brno již k dispozici. 

Uzavírka má vliv i na jihlavskou MHD, mění se trasy linek B, C, N, 10, 12 a 32 a zároveň jezdí zvláštní trolejbusová linka BX z Březinek na hlavní nádraží.

V Jihlavě nezpůsobila uzavírka důležité silnice bezprostředně po zahájení nic. Doprava v Jihlavě je plynulá, ale policie i radnice očekávají, že to nevydrží dlouho. Zatímco Boží hod velikonoční nikoho nevybízí k cestování, pondělní konec svátků již přinese první zatěžkávací zkoušku. „Hlavní nápor čekáme v úterý, ale to budeme na vytipovaných místech od rána nepřetržitě,“ ujistila policejní mluvčí Dana Čírtková. 

Přes 200 metrů dlouhý Brněnský most v Hradební ulici překlenuje hluboké údolí. Auta po něm jezdí směrem na Žďár nad Sázavou, Velké Meziříčí a k D1 ve Velkém Beranově. Podle posledního sčítání dopravy tam denně projíždí v průměru 15 800 vozidel. Poslední větší opravou most prošel před dvaceti lety.