Český vynález v boji proti terorismu. Antivýbušnina likviduje bomby v kufrech

Česká novinka v boji proti terorismu (zdroj: ČT24)

Pyrotechnici mají novou zbraň proti teroristům. Takzvaný dezintegrátor dokáže v cestovní tašce nebo kufru oddělit trhavinu od rozbušky, a zabránit tak výbuchu. Účinky dezintegrátoru se testují na střelnici v pardubické Explosii.

Speciální český dezintegrátor pracuje s takzvaným mrakem hmotných částic, který prorazí obal zavazadla rychlostí více než kilometr za vteřinu. „Kufr vyplněný textilem nebo papíry rozmete do vzdálenosti několika metrů. Jednotlivé části se snaží rozdělit,“ vysvětluje vedoucí výzkumu plastických trhavin v Explosii Pardubice Ladislav Říha, který na vývoji dezintegrátoru pracuje přes pět let.

Dezintegrátory se dají použít přímo v letištních nebo nádražních halách. „Je chráněný proti střepinám, působí jenom jedním směrem, nemá zpětný ráz,“ popsal princip zařízení vedoucí oddělení technologie v Explosii Pardubice Ivo Varga.

Každý dezintegrátor obsahuje plastickou trhavinu semtex. Větší nálož přitom dokáže prorazit až několik milimetrů silnou ocel. „Je to dělané na silnější obaly, třeba dvousetlitrový sud. Bývaly doby, kdy se do nich dělaly různé bomby,“ připomněl Říha.

Řízený výbuch
Zdroj: ČT24

Zatím má dezintegrátory k dispozici česká policie, do budoucna je chce ale Explosia nabídnout i policii a armádám cizích zemí.

Trhaviny skryté v zavazadlech zabíjely třeba v autobuse s izraelskými turisty v Bulharsku v červenci 2012 nebo v bruselském metru v březnu 2016. „Nástražné výbušné systémy jsou v dnešní době největším nebezpečím pro civilní obyvatelstvo,“ upozorňuje Varga.