Stropnický: Do Česka by mohl letos přijet francouzský prezident Macron. A to už v květnu

Do České republiky by měl letos přijet francouzský prezident Emmanuel Macron. Novinářům to po schůzce na Pražském hradě s prezidentem Milošem Zemanem řekl ministr zahraničních věcí v demisi Martin Stropnický (ANO). Návštěva by se mohla uskutečnit už v květnu.

Macronovu návštěvu Stropnický zmínil ve výčtu zahraničních kontaktů, které s prezidentem probírali. Zeman příští týden navštíví jako první zemi ve svém druhém funkčním období Slovensko. „V plánu jsou cesty do dalších sousedních států včetně Německa a Rakouska a našeho polosouseda Maďarska,“ doplnil Stropnický.

Ministr zahraničí se rovněž po jednání s prezidentem vrátil ke čtvrtečním výrokům mluvčí ruského ministerstva zahraničí Mariji Zacharovové, podle které mají nervově paralytické látky typu novičok ve výzkumu v ČR významné místo. Podle Stropnického „nejde o banální výrok“, ale vracet se k němu nechtěl. „To podstatné je, že jsme to na úrovni premiéra i mojí striktně odmítli,“ uvedl.

Podle Stropnického je v pořádku, že Zeman v pondělí pověřil pátráním po možné výrobě či skladování novičoku v ČR Bezpečnostní informační službu. „Je to v pořádku. Ne protože já nebo premiér bychom pochybovali, ale abychom měli dvousetprocentní jistotu, že to nařčení neodpovídá skutečnosti,“ uvedl Stropnický. Každý podle něj ví, že česká armáda se na chemický výzkum specializuje.

Stropnický se bude se Zemanem scházet pravidelně

Ministr se s prezidentem dohodl, že na Hradě se budou podobně jako v minulém volebním období konat koordinační schůzky premiéra, ministra zahraničí, předsedů obou komor Parlamentu a případně i ministra obrany s prezidentem. První jednání by se mohlo na Hradě uskutečnit zhruba v polovině května, uvedl Stropnický. Schůzky se v posledních letech konaly asi jednou za čtvrt roku.

Se Zemanem hovořil ministr také o přirozené obměně velvyslanců. „Je pravda, že k rotacím musí docházet, i v tom je shoda,“ uvedl. Letos by se změny měly týkat zhruba dvaceti míst, první polovinu by mohla projednat vláda během dubna. „Základní shoda tam na tom panuje,“ dodal ministr.

Stropnický novinářům řekl, že schůzka na Hradě byla dlouhodobě plánovaná. Týkala se také Evropské unie, brexitu, visegrádské čtyřky či „situace v nejrůznějších koutech zeměkoule“, uvedl Stropnický.