Kontroly svátečních řidičů i protiteroristické zátarasy. Policie se chystá na Velikonoce

Stovky policistů navíc jsou od pátku v terénu na silnicích i v ulicích českých měst. Vedení sboru rozhodlo, že už týden před velikonočními svátky posílí počty mužů a žen v uniformách na letištích, v nákupních centrech a v dalších místech s vysokou koncentrací lidí. Je to ale jen preventivní opatření.

V Česku už dva roky trvá první stupeň ohrožení terorismem, tedy zvýšená bdělost. Policisté proto dohlížejí na takzvané měkké cíle, jako jsou obchodní centra, letiště, nádraží a jiná místa s větší koncentrací lidí. „V následujících dnech se tedy navíc zaměříme také na velikonoční trhy, církevní akce, kostely a jiné církevní objekty,“ řekl policejní prezident Tomáš Tuhý.

Bezpečnostní opatření podle Tuhého mají preventivní charakter. „Policie v současné době nemá žádné informace o tom, že by České republice hrozilo nějaké konkrétní bezpečnostní riziko. Rozhodně ale nechceme situaci z pohledu bezpečnosti nijak podcenit,“ dodal.

Provozovatelé kulturních a společenských akcí mohou na policejní informační telefonní lince 800 255 255 získat metodickou pomoc pro zajišťování bezpečnosti těchto akcí. 

Věčné riziko Velikonoc: Sváteční řidiči

Policie se zaměří také na řidiče. Do preventivních akcí na silnicích se zapojí desítky dopravních policistů. A zaměří se také na alkohol za volantem. „V loňském roce jsme během velikonočních svátků zkontrolovali 52 tisíc řidičů, z nichž 223 bylo pod vlivem alkoholu nebo drog. U 69 dopravních nehod sehrál roli právě alkohol. A co je nejsmutnější, během těchto pár dní na silnicích vyhaslo šest lidských životů,“ připomněl policejní prezident.

Velikonoce jsou podle policie na silnicích rizikové i proto, že lidé často cestují za příbuznými na větší vzdálenosti a mnohdy vyjíždějí i sváteční řidiči nebo lidé, kteří v zimě neřídí a za volant usednou po dlouhé době. „V tomto období s ohledem na teplejší počasí vyrazí také první motorkáři, a ani ti proto nezůstanou stranou zájmu policistů,“ doplnila mluvčí policejního prezidia.

Vloni o prodlouženém velikonočním víkendu zemřelo na českých silnicích šest lidí. To bylo o jednu oběť méně než v roce 2016.