Neukázněný pacient s tuberkulózou zůstane na oddělení, vzorného pustíme, plánují lékaři

Události: Výskyt TBC klesl za deset let na polovinu (zdroj: ČT24)

Počet nemocných tuberkulózou v Česku postupně klesá, loni poprvé v historii hovořila čísla o méně než 500 nových případů. A pneumologická společnost zvažuje návrh na zkrácení doby hospitalizace u ukázněných a málo nakažlivých pacientů, kteří by mohli v léčbě pokračovat v domácím prostředí. Někteří ambulantní specialisté se ale staví proti takové praxi.

Tuberkulóza se sice přenáší jako chřipka kapénkovou infekcí, zdravý člověk by ale musel s nemocným strávit hodiny v jedné místnosti. „Ten kontakt je u těch nejinfekčnějších forem kumulativní osm hodin, u méně závažných čtyřicet hodin,“ říká předseda České pneumologické a ftizeologické společnosti Vítězslav Kolek.

Pneumologická společnost zvažuje, že by po vzoru západních států iniciovala zmírnění režimu, kdy čeští pacienti s tuberkulózou, bez ohledu na nakažlivost, tráví dva až tři měsíce na uzavřeném oddělení.

Ze života pacientky: Rozhovor redaktorky Barbory Brunclíkové s pacientkou s TBC (zdroj: ČT24)

Zavírat pacienta ve chvíli, kdy začíná s léčbou a jeho infekčnost prudce klesá, považuje přednostka pneumologie v Thomayerově nemocnici Martina Vašáková za paradox. Návrh pneumologů by se ale netýkal vysoce infekčních a neukázněných pacientů. A i pacient v domácím prostředí by podléhal kontrole zdravotníků.

Otevřená změně je i hlavní hygienička Eva Gottvaldová, naopak někteří ambulantní lékaři změnám naklonění nejsou ani trochu. „Bude tam pacient, o kterém řekneme, ten už může jít domů, a bude tam pacient, který nebude tak spolupracující, a ten tam bude muset zůstat. Jak mu to zdůvodníme?“ krčí rameny pneumoložka Pavla Nykodýmová.

Počet případů tuberkulózy za 10 let klesl téměř o polovinu

Počet případů tuberkulózy klesl za deset let téměř o polovinu, v loňském roce bylo podle předběžných dat léčeno 471 nemocných. Klesající trend nezhoršilo ani zrušení očkování. Cizinců byla mezi nemocnými asi třetina, 28 případů byli lidé narození na Ukrajině, 22 na Slovensku, přes desítku z Rumunska, Vietnamu, Mongolska a dalších 48 z 24 zemí.

Mezi nemocnými převládají muži, je to také proto, že jich je víc mezi vězni, bezdomovci a alkoholiky. U dětí lékaři zjistili šest případů tuberkulózy. Nejvíc případů bylo v Praze, na druhém místě byl Plzeňský kraj, kde nemocnost zvyšovali cizinci z Rumunska. Třiadvacet lidí nemoci podlehlo, více pacientů zemřelo z jiných důvodů.