Drahoš zakládá spolek Společně pro Česko. Hledá podporu pro kandidaturu do Senátu

Neúspěšný finalista prezidentské volby Jiří Drahoš v úterý oznámil, že se spolupracovníky zakládá spolek Společně pro Česko. S jeho pomocí plánuje nabízet řešení důležitých témat. Spolek podle něj bude apolitický, nebyznysový a otevřený pro lidi, kteří v něm budou chtít pracovat. Drahoš se bude letos ucházet o přízeň voličů v senátních volbách v Praze 4 – teď hledá podporu demokratických stran.

Drahoš už po prezidentských volbách avizoval, že chce zůstat ve veřejném prostoru. Spekulovalo se, že se pokusí na podzim získat post senátora. To na úterním brífinku Drahoš potvrdil. Voliče bude chtít oslovit v Praze 4, kde podle svých slov dlouho žil.

Kandidovat chce jako nezávislý kandidát s co nejširší podporou politických stran. Jedná proto třeba s lidovci, Starosty a nezávislými, Piráty, Stranou zelených a TOP 09. „Jednat budeme i s dalšími,“ dodal.

Drahoš očekává, že se přihlásí „obrovské množství lidí“

Spolek Společně pro Česko Drahoš založil se šéfem své prezidentské kampaně Jakubem Kleindienstem a dalším členem volebního týmu, Alešem Novákem. Zapojí se do něj také třeba Karolína Brennerová nebo politolog Martin Mejstřík. V příštích dnech ho chtějí zaregistrovat. Drahoš očekává na základě reakcí, že se do spolku přihlásí „obrovské množství lidí“.

Cílem spolku by mělo být hledání řešení důležitých společenských témat a prosazování těchto řešení napříč politickým spektrem. Vytvářet bude expertní skupiny, které se budou jednotlivým tématům věnovat. Výsledkem by měly být třeba návrhy novel zákonů a další legislativní opatření. Významnou součástí činnosti spolku mají být veřejné akce a diskuse.

Za témata spolku Drahoš označil třeba problém exekucí, kvality a efektivity vzdělávání nebo zapojení mladých lidí do veřejného života. Objevovat také bude chtít regionální osobnosti a bude chtít řešit regionální problémy. Drahoš plánuje ve spolku spolupracovat s lidmi, kteří mu radili během prezidentské kampaně. Spolek bude sídlit na pražském Smíchově.

O financování kampaně i činnosti spolku bude nyní jednat se sponzory. Řekl, že je v kontaktu s řadou podporovatelů, kteří mu přispěli na financování prezidentské volby a kteří mají zájem ve spolupráci pokračovat. 

Vydáno pod