Vichřice v Orlických horách poničila historický skanzen

Vichřice v Orlických horách poničila historický skanzen (zdroj: ČT24)

Obzvlášť velké škody napáchala víkendová vichřice ve středověkém skanzenu v Uhřínově v Orlických horách: Vichr tam poničil doškové střechy a padající stromy několik stavení úplně rozbily.

Roky příprav, zkoumání dobových postupů, tisíce hodin práce. To vše doslova zalehly obrovské smrky. Škoda je podle zakladatele skanzenu Bohumíra Dragouna jen těžko vyčíslitelná.

„Je zničená stodola, která vlastně už byla v konstrukci hotová, oboroh (jednoduchá stavba sloužící hlavně pro uskladnění sena) je v podstatě poškozený, na hrnčířské peci leží strom, tady u kovárny odešla jedna stěna,“ nastínil rozsah škod historik a vedoucí skanzenu Villa Nova Uhřínov Bohumír Dragoun.

Na vybudování kopií obydlí ze 13. a 14. století používají stavitelé skanzenu repliky středověkých nástrojů i původní stavební postupy. Obnova zničených budov proto znamená několik měsíců tvrdého úsilí. Na poničených doškových střechách je škoda za stovky tisíc.

„Je to velmi depresivní pohled, protože nás čeká velké množství práce,“ dodal Dragoun. Velkým škodám se nevyhnulo ani okolí skanzenu. Stromy v lese tu vítr polámal jako třísky.

Zcela neprůjezdná zůstala po víkendové vichřici například silnice z Uhřínova do Deštného v Orlických horách. Přímo v Uhřínově pak vítr poškodil několik střech.