Sáliha Muslima Praha Turkům nevydá, trestní řízení končí

Turecko nedostane Sáliha Muslima, o jehož vydání žádalo. Řízení o vydání kurdského politika, zadrženého v únoru v Praze, totiž státní zastupitelství předběžně zastavilo. A to z toho důvodu, že Muslim již není na českém území. Upozornil na to web Aktuálně.cz. Policie zatkla kurdského politika na základě zatykače vydaného Ankarou, český soud ale Muslima neposlal do vazby. Soudce sice dostal příslib, že bude Muslim pobývat v EU a bude se účastnit soudních jednání, podle jeho advokáta teď ale tato podmínka padá.

Podle Muslimova advokáta Miroslava Krutiny zastavil státní zástupce trestní řízení proti kurdskému politikovi proto, že „se pan Sálih nevyskytuje na území České republiky, což ani neměl uloženo“. Dodal, že svůj slib dodržel, protože se zdržoval na území Evropské unie. Předběžné zastavení trestního řízení potvrdila serveru Aktuálně také mluvčího pražského městského státního zastupitelství.

Krutina ovšem připustil, že kdyby Sálih Muslim zase někdy zavítal do Česka, mohla by se situace opakovat. „Vyloučit to nejde, podkladem jsou zatykače, které nikdo nezrušil, žádný státní orgán se k nim kvalifikovaně a závazně nepostavil, vše se řešilo spíše procedurálně,“ upozornil advokát. Turecko ovšem žádá o vydání Sáliha Muslima i další země, kde se zdržuje. Žádosti poslala Ankara v posledních týdnech do Německa i Švédska.

Turecko Sáliha Muslima, jenž býval předsedou syrské Sjednocené demokratické strany (PYD), viní z narušování jednoty a územní celistvosti státu a z podílu na pumovém atentátu, při kterém v roce 2016 v Ankaře zemřelo 29 lidí. Podle Kurdů je Muslim hrdinou boje proti teroristickému hnutí Islámský stát.

Česká policie zadržela Muslima koncem února v Praze. Turecko potom požádalo o jeho vydání. Když na něj soud neuvalil vazbu, Ankara dala najevo rozhořčení a obvinila Prahu z podpory terorismu. Samotný Sálih Muslim kritiku Turecka odmítá stejně jako své spojení s bombovým útokem v tureckém hlavním městě.