ČSSD by do vlády mohla vyslat odborníky místo poslanců, myslí si Hamáček

V případné vládě hnutí ANO a sociální demokracie podporované komunisty by za ČSSD mohli zasednout odborníci, nikoliv poslanci. V pořadu Partie to řekl předseda strany Jan Hamáček. Dodal ale, že uvnitř ČSSD na tuto otázku zatím není jednotný názor.

Pokud by ve vládě zasedli místo poslanců odborníci, měli by to podle Hamáčka být lidé ze sociální demokracie. Na otázku, zda bude on sám ve vládě, řekl, že to je na vyjednávání.

„Samozřejmě vyjednávám pro sociální demokracii, nikoli pro sebe nebo pro (místopředsedu ČSSD) Jiřího Zimolu. Uvidíme, jak se dohodneme. Celý svůj život se věnuji zahraniční bezpečnostní politice, to je něco, kde se cítím silný,“ uvedl.

Hnutí ANO je ochotné nabídnout ČSSD čtyři resorty včetně jednoho silového. Místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek k tomu v sobotu poznamenal, že Hamáček jako někdejší stínový ministr obrany rozumí armádě.

Sociální demokraté ale už dříve uvedli, že chtějí ministerstev pět včetně některých silových. Jde jim především o ty, ve kterých bude moct strana prosazovat svůj program a ve kterých má hnutí ANO střet zájmů, tedy ministerstvo vnitra, spravedlnosti nebo financí.

Hamáček v Partii o postech nechtěl blíž mluvit. Uvedl ale, že ministerstvo obrany podle něj není místem, na kterém by mohla ČSSD prosazovat svůj program.

„Rozumím tomu, že by Andrej Babiš chtěl vyřešit situaci na ministerstvu obrany, protože se tam čtyři roky nic za Martina Stropnického nedělo, nenakupovalo se, pak přišla Karla Šlechtová, prohlásila, že bylo všechno špatně, a začala všechno předělávat,“ podotkl. Z hlediska prosazování programu ČSSD ale podle něj není tento resort „úplným esem“.

S vedením hnutí ANO se sociální demokraté znovu potkají ve středu. „Tam se evidentně ukáže, že jsou nějaké spory, a budeme je na jednání řešit,“ poznamenal předseda ČSSD. Za prioritu nyní považuje především shodu na programových otázkách. Rozpory jsou například v daňové nebo sociální oblasti.