Do Česka se vrátila zima. Na horách napadlo až patnáct centimetrů sněhu

Do Česka se vrátila zima. Sníh komplikoval dopravu (zdroj: ČT24)

Většinu území Česka zasypal v sobotu sníh. Řidiči musí na mnoha místech počítat s náledím i námrazou. Silnice jsou sjízdné, ale podmínky mnohde zhoršuje vytrvalé sněžení a vítr. Policie už od rána řešila několik nehod. Meteorologové vydali varování před náledím na většině území Česka. Podobný ráz počasí má podle nich vydržet celý víkend.

Nejvíc sníh potrápil hory na severu Čech, kde ho napadlo až patnáct centimetrů. Na otevřených úsecích v Krkonoších a v okrese Trutnov se tvoří sněhové jazyky. V nejvyšších horských oblastech na Rychnovsku a Jičínsku je na silnicích nižších tříd souvislá vrstva sněhu, kterou silničáři posypali drtí. Na chemicky ošetřovaných úsecích může být rozbředlá vrstva sněhu.

Vítr kácel stromy

Zejména na Náchodsku a v okolí Nového Města nad Metují pak silný vítr pokácel několik stromů. V Novém Městě v ulici Ve Vilách spadl strom na elektrické vedení a trafostanici. V Provodově-Šonově se strom zlomil a spadl na střechu rodinného domu. Hasiči odstraňovali popadané stromy také na Rychnovsku v Rokytnici v Orlických horách a v Dobrém, na Trutnovsku v Litíči nebo na Jičínsku v Hořicích a v Pecce.

V Libereckém kraji se sice silničářům daří zatím udržovat všechny komunikace sjízdné, nákladní auta však mají potíže vyjet do kopců. Český hydrometeorologický ústav varuje před náledím a sněhovými jazyky zvláště ve Frýdlantském výběžku. Nárazy větru budou místy dosahovat rychlostí až kolem 55, na horách 75 kilometrů v hodině. 

I v Praze je sníh a fouká

V Praze od pátečního večera také sněžilo. Teploty se v sobotu ráno pohybovaly kolem čtyř stupňů pod nulou. Silnice jsou podle informací silničářů mokré a sjízdné bez omezení. Řidiči ale musí dávat pozor na rozbředlý sníh, námrazu či nárazový vítr.

Na Pražském okruhu u Barrandova se kolem deváté hodiny ráno převrátil kamion převážející osobní auta. Nehoda se obešla bez zranění,  na několik hodin ale omezila provoz na dálnici v obou směrech a způsobila dlouhé kolony. Část převážených vozů vypadla do středových svodidel i do protisměru. Provoz se podařilo obnovit až před patnáctou hodinou. 

Už po čtvrté hodině ráno se na okruhu stala jiná nehoda. U Třebonic se srazil kamion s autobusem. Kamion zůstal zaklíněný na svodidlech. Zraněného řidiče autobusu museli vyprostit hasiči a převzala ho do péče záchranná služba. Nikdo další v autobuse necestoval. V nemocnici skončil i řidič nákladního vozu. Nehoda několik hodin blokovala jeden jízdní pruh. 

Dvě auta začala po střetu hořet

Ve středních Čechách v noci ještě ráno na řadě míst intenzivně sněžilo. Během dopoledne se ale situace uklidnila. Silnice jsou sjízdné, řidiči by ale měli být opatrní. U Dolního Bousova na Mladoboleslavsku havarovala na kluzké silnici I/16 dvě osobní auta, která po střetu začala hořet. Tři lidé, mezi nimi i dítě školního věku, při nehodě utrpěli vážná zranění.

Podle policejní mluvčí Jany Dětské jedno z vozidel dostalo v zatáčce smyk a přejelo do protisměru, kde se srazilo s dalším autem. „Vozidla začala hned hořet. Požár se podařilo uhasit řidičům, kteří jeli kolem, ještě před naším příjezdem. Podařilo se jim i vyprostit lidi z aut,“ uvedl mluvčí krajských hasičů Petr Svoboda.

Předpověď počasí
Zdroj: ČT24

Na jihu Čech k ránu místy ještě pršelo, ale dešťové přeháňky přecházely ve sněžení, teploty klesly i tři stupně pod nulu. Silničáři měli nejvíc výjezdů na Táborsku, Strakonicku a na Jindřichohradecku. Po chemickém ošetření jsou silnice mokré, ale řidiči by měli jezdit opatrně. Někde mohou být namrzlé mosty nebo vozovky na okrajích lesů, vyplývá z informací dispečinku Správy a údržby silnic Jihočeského kraje.

V Karlovarském a Plzeňském kraji v noci napadlo i několik centimetrů sněhu. Na ošetřených silnicích sice začal ráno odtávat, ale ve vyšších polohách může na silnicích zůstávat a při teplotách kolem minus čtyř stupňů i namrzat.

obrázek
Zdroj: ČT24

Na jihu Moravy začalo odpoledne znovu sněžit a na některých úsecích začínají namrzat silnice. Silničáři je musejí ošetřit chemicky a řidiče nabádají k opatrnosti. Před namrzáním vozovek silničáři varují na Brněnsku, Vyškovsku nebo Blanensku.

Silnice zejména na Blanensku jsou sjízdné jen se zvýšenou opatrností. S problémy musejí řidiči počítat zejména na silnicích druhé a třetí třídy, ale také na hlavním tahu z Brna na Svitavy. Meteorologové varují i před větrem, zejména na Vyškovsku. Stejná situace by měla být i v neděli, ale sněžení má spíše ubývat.  

Sjízdné jsou i silnice v Moravskoslezským kraji. Ve vyšších polohách v horských oblastech ale může být ujetá slabá vrstva sněhu.