Soud definitivně osvobodil exprimátora Thomu obžalovaného v kauze IT zakázek

Odvolací pražský vrchní soud znovu osvobodil exprimátora Českých Budějovic Juraje Thomu (Občané pro Budějovice) obžalovaného ze zneužití pravomoci v kauze IT zakázek. První zprošťující rozsudek zrušil letos v lednu Nejvyšší soud. Rozsudek vrchního soudu je nyní pravomocný.

Krajský soud nejprve Thomu poslal na pět let za mříže kvůli zneužití pravomoci. Na stejnou dobu mu zakázal i činnost ve výkonných orgánech obcí a městu měl také uhradit škodu 12,5 milionu korun. 

Vrchní soud ale Thomu v prosinci 2016 osvobodil. Nejvyšší soud ovšem po dovolání státního zástupce osvobozující rozsudek zrušil. Vrchní soud se tak případem zabýval znovu. Žalobkyně navrhovala, aby odvolací senát buď původní rozsudek zrušil a věc vrátil krajskému soudu, nebo Thomu potrestal za maření úkolu úřední osoby. Za způsobení škody velkého rozsahu mu hrozilo až pětileté vězení, žalobkyně ale navrhla podmínku.

Odvolací soud však Thomu znovu osvobodil. Podle senátu sice bylo prokázáno, že Thoma dodatek podepsal, skutek však podle soudu není trestným činem. Senát odkázal například na to, že bývalý primátor vycházel z odborných stanovisek zaměstnanců magistrátu.

„Před podpisem vyjádřili souhlas s jeho obsahem a správností,“ řekl soudce Vladimír Vočka. Thoma podle něho jednal v dobré víře, a proto není možné věc posoudit jako trestný čin. České Budějovice odkázal soud s požadavkem na náhradu údajně způsobené škody do občanskoprávního řízení.

Juraj Thoma se sice narodil v roce 1969 v Nitře, ale po vystudování archeologie na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy pracoval v Památkovém ústavu v Českých Budějovicích.

V 90. letech vstoupil do ODS a v roce 1998 se na její kandidátce dostal do městského zastupitelstva. O čtyři roky později se stal náměstkem primátora a po dalších volbách stanul v čele města. S krátkou přestávkou v roce 2010 byl primátorem osm let. Od roku 2014 je opět řadovým zastupitelem.

V roce 2010 vystoupil Thoma z ODS kvůli rozporům v místní organizaci a založil hnutí Občané pro Budějovice. Jeho předsedou byl do roku 2015.

Juraj Thoma
Zdroj: David Veis/ČTK

Thoma byl primátorem v letech 2006 až 2014. Podle obžaloby v červnu 2010 uzavřel se společností BitServis bez vědomí radních a bez výběrového řízení nevýhodný dodatek ke kontraktu o dodávce počítačového vybavení. Přitom si podle žalobce musel být vědom, že dodatek představuje novou smlouvu, kterou neprojednala rada. Thoma pochybení odmítal, za zásadní považoval, že rada schválila původní smlouvu z roku 2007.  

„Jsem stoprocentně přesvědčen, že jsem při výkonu funkce postupoval vždy s důvěrou v odborné zaměstnance, dbal jsem na to, aby ke všem rozhodnutím byly opatřeny relevantní podklady a odborná stanoviska,“ zopakoval i nyní u soudu. Odborníci z úřadu ho podle jeho slov ujistili, že postupuje správně a v souladu s právními předpisy. Neměl tak důvod pochybovat, že jedná v intencích staré smlouvy a novou neuzavírá.

Za podpis smlouvy na IT služby čelil Thoma spolu s bývalým vedením města také občanskoprávní žalobě. Tu podala v roce 2015 městská rada, která požadovala uhrazení pokuty 1,3 milionu korun. Sankci magistrátu uložil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Soudy ale nakonec rozhodly, že bývalé vedení města pokutu platit nemusí.

Krátce po podpisu dodatku a jen pár měsíců před volbami byl Thoma v roce 2010 odvolán z primátorské funkce, a to i hlasy ODS, jejímž členem tehdy byl. Přestoupil potom do hnutí Občané pro Budějovice, s ním ve volbách zvítězil a do funkce se vrátil. Nyní je v Budějovicích řadovým zastupitelem.