Soud poslal do vazby soudce Elischera obviněného z korupce, hrozí mu 12 let

Události: Soud poslal do vazby soudce Elischera obviněného z korupce (zdroj: ČT24)

Soudce Ivana Elischera, který je obviněn z přijímání úplatků a ovlivňování trestních řízení ve prospěch obžalovaných, poslal ve čtvrtek obvodní soud do vazby. Potvrdila to jeho advokátka Lucie Kýčková. Policie Elischera viní ze zneužití pravomoci úřední osoby, přijetí úplatku a nadržování. Ministr spravedlnosti Pelikán jej dočasně zprostí výkonu funkce.

Podle Obvodního soudu pro Prahu 4, který o uvalení vazby rozhodoval, existuje důvodná obava, že by Elischer mohl působit na dosud nevyslechnuté svědky či opakovat trestnou činnost.

„Soud shledal dva vazební důvody - vazbu koluzní a vazbu předstižnou, takže z tohoto důvodu byl klient vzat do vazby - s tím, že proti rozhodnutí je podána stížnost,“ řekla právnička Kýčková. „Samozřejmě s tím nesouhlasíme, my jsme navrhovali zcela opačný postup,“ dodala. Její klient si s ohledem na citlivost kauzy nepřeje o věci podrobněji informovat, uvedla.

O Elischerově stížnosti proti obvinění by měl rozhodnout pražský městský soud. Do doby, než bude projednána, soudce zůstane ve vazbě. Pokud by městský soud rozhodl o tom, že vazba není důvodná, musel by být Elischer okamžitě propuštěn na svobodu.

Podle usnesení o zahájení stíhání, hrozí Elischerovi až dvanáct let vězení za přijímání úplatků, zneužití pravomoci úřední osoby a nadržování. Případem se zabývá Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ), dozoruje ho Městské státní zastupitelství v Praze.

„Vzhledem k tomu, že dozor provádí Městské státní zastupitelství, které je věcně příslušné, tak bych to hodnotil tak, že věc je závažná,“ řekl státní zástupce Vladimír Pazourek, který na kauzu dohlíží.

Ministr soudce dočasně zbaví funkce

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán ve čtvrtek řekl, že soudce Elischera dočasně zprostí výkonu funkce. „Pochopitelně musíme ctít presumpci neviny, v tuto chvíli jde o pouhá podezření. Ale zároveň musím říci, že jsou velmi závažná. Proto jsem okamžite zahájil řízení, na jehož konci s největší pravděpodobností bude dočasné pozastavení výkonu funkce,“ uvedl ve čtvrtek odpoledne ministr Pelikán.

Ministr Pelikán chce soudce Elischera dočasně zprostit výkonu funkce (zdroj: ČT24)

Soudce má nyní tři dny na vyjádření. „Nedokážu si představit, co ve vyjádření pana soudce Elischera by mohlo změnit tento můj předběžný závěr,“ dodal Pelikán  s tím, že chce rovněž učinit „rázná opatření“ ke zjištění rozsahu problému a nápravě způsobených škod. 

„Tak, jak je zatím skutek popisován a jak vyplývá z dosavadních šetření, jedná se o velmi vážné selhání, ale selhání jednotlivce, nikoliv systémový problém,“ zdůraznil také Pelikán. v Podle něj v Elischerově případě „zafungovaly kontrolní mechanismy v justici“. 

Ministerstvo provede kompletní prověrku Elischerovy rozhodovací činnosti, zatím ale není zřejmé, kolika uplynulých let se kontrola bude týkat. Jestliže by v konkrétní kauze byly zjištěny nepravosti, může státní zástupce navrhnout obnovu řízení. 

Obvinění čelí i dalších pět lidí

Spolu s Elischerem čelí obvinění i Hung Quoc Nguyen, který má být podle obžaloby zprostředkovatelem korupce. I jeho ve čtvrtek soud poslal do vazby. Jeho „velmi blízké a nadstandardní vztahy“ se soudcem jsou prý zadokumentovány nejméně od července 2013. S Vietnamcem se Elischer scházel i v kanceláři vrchního soudu.

Případem se zabývá Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ), dozoruje ho Městské státní zastupitelství v Praze. Spolu s Elischerem a Nguyenem čelí obvinění další čtyři lidé, u třech z nich ve čtvrtek soud rozhodl, že do vazby nepůjdou.  „V těchto případech došlo k propuštění ze zadržení na svobodu, neboť soudce u těchto obviněných neshledal vazební důvody,“ uvedl mluvčí soudu Michal Dvořák. U posledního obviněného podle Dvořáka jednání dosud neskončilo, výsledek bude moci mluvčí sdělit v pátek.

Policie Elischera sledovala od loňského srpna

Z usnesení o obvinění vyplývá, že Elischer údajně páchal trestnou činnost minimálně od května 2016, přičemž ho prozradila nejprve zjištění protidrogové centrály a následně policejní odposlechy. Podle obvinění Elischer zmanipuloval rozhodování svého tříčlenného senátu. „Z informací, které máme, zatím nevyplývá, že by to jeho kolegové věděli a mohli vědět,“ uvedla prezidentka Soudcovské unie Daniela Zemanová.

Ivan Elischer na pražském vrchním soudu působí od roku 2013. Specializuje se například na řešení závažných drogových kauz. Zabýval se například případem skupiny, která ve velkém pěstovala marihuanu v areálu bývalé textilní továrny v Liberci. V minulosti působil také na ústeckém krajském soudu, kde řešil třeba případ vraždy pětiletého chlapce nebo kauzu zkrachovalé Universal banky.

Podle serveru iDNES.cz policie Elischera sledovala od loňského srpna. Soudce jedné z nejvyšších tuzemských instancí si měl nechat slíbit nejméně milionový úplatek za to, že ovlivní odvolací řízení pětice souzených Vietnamců.

Přestože někteří na podzim dostali až osm let, měl téhož dne soudcův prostředník Nguyen Quoc Hung dostat od příbuzných kompliců 3,1 milionu korun, z nichž část večer 31. října předal podle iDNESu soudci v osobním autě Volkswagen Golf. Policie Elischera zadržela v úterý ráno mimo budovu vrchního soudu, celý den prohledávala i jeho kancelář na pražské Pankráci. 

Selhání se týkají promile soudců, tvrdí Zemanová

Prezidentka Soudcovské unie Zemanová uvedla, že profesní organizace soudců bere obvinění Elischera velmi vážně. „Samozřejmě musíme ctít presumpci neviny, ale i obvinění vůči soudci jsou vážná a narušují důvěru společnosti, kterou soudnictví nutně potřebuje,“ podotkla. Zároveň zdůraznila, že naprostá většina českých soudců pracuje v souladu se svými povinnostmi. „Tato selhání jsou jednotlivé případy a týkají se opravdu promile soudců,“ poznamenala.

Unie se podle ní bude zabývat možnými příčinami obdobných selhání a tím, zda jsou v soudní soustavě dobře nastaveny kontrolní mechanismy - tedy kárné řízení. Zkoumá i prevenci případných selhání, konkrétně zda jsou dobře vybíráni soudci, zda jsou za dobu své kariéry dobře vzděláváni a jestli funguje dohled nad jejich činností. 

Podle ministra Pelikána dohledová činnost nad soudy musí být v rukou policie, popřípadě jiných bezpečnostních složek nadaných pravomocí vyšetřovat, a případně dokonce používat i operativní techniku. „Je jasné, že pachatele takovéto činnosti neodhalíte tím, že se jich zeptáte, jestli takovou činnost náhodou nepáchají,“ vysvětlil.

Soudcův případ podle Zemanové odkrývá otázky, které s sebou nese senátní rozhodování - například nakolik může soudce zpravodaj ovlivnit rozhodnutí zbývajících členů senátu. „Tam ta možnost vždy je, to je třeba říci, protože vztahy v senátu jsou založeny pouze a jedině na bázi důvěry,“ upozornila.