ČSSD se radila, jak reagovat na Babišův flirt s ODS. Hrozí i zastavením vyjednávání

Jak se vyrovnat se slovy předsedy ANO Andreje Babiše o možném jednání o vládě s ODS se ve středu radil poslanecký klub ČSSD. Sociální demokraté sami začali s ANO vyjednávat o sestavení vlády, ale nyní se ozývají i hlasy, podle kterých by měla ČSSD vyjednávání zastavit.

Ve hře je podle informací ČT po Babišově prohlášení o možné spolupráci ANO s ODS úplné zastavení vyjednávání sociální demokracie s hnutím, které vyhrálo loňské volby. Jednoznačně pak sociální demokraté vylučují, že by se jakkoli účastnili koalice, ve které by byla ODS.

„Míra důvěry je výrazně nižší, než byla na začátku jednání, kdy i pan premiér v demisi říkal, že jednání se sociální demokracií je jediná alternativa. Teď už si to evidentně nemyslí,“ kritizoval Babiše předseda ČSSD Jan Hamáček.

Po středečním jednání klubu sociální demokracie by měla být neméně zásadní čtvrteční schůzka vyjednávacích týmů ČSSD a ANO. Hamáček na ní bude chtít slyšet od Andreje Babiše vysvětlení. Ten by je měl mít připravené i proto, že se ještě před zástupci ČSSD sejde s předsedou ODS Petrem Fialou a naplánované je i jednání ANO s SPD a KSČM.

O tom, že by mohl opět oslovit občanské demokraty, se zmínil Andrej Babiš v neděli v Otázkách Václava Moravce. „Měla by to být nabídka o programu a účasti ve vládě,“ řekl.

ANO by mohlo v Poslanecké sněmovně s ODS utvořit většinu 103 hlasů, občanští demokraté ale v minulosti opakovaně uvedli, že nechtějí vstoupit do vlády s trestně stíhaným premiérem. Policie Andreje Babiše obvinila z dotačního podvodu v kauze farmy Čapí hnízdo.