Hollan chce jít do komunálních voleb pod vlajkou Pirátů. Žít Brno zřejmě nepostaví kandidátku

Matěj Hollan a další členové Žít Brno chtějí na kandidátku Pirátů (zdroj: ČT24)

Hnutí Žít Brno zřejmě nebude mít vlastní kandidátku do podzimních komunálních voleb. Jeho výrazné osobnosti včetně náměstka primátora Matěje Hollana usilují o místa na kandidátce Pirátů. Ti o osobnostech, které vyšlou do voleb, rozhodují v těchto dnech tajným hlasováním na internetu.

Matěj Hollan a Tomáš Koláčný  v říjnu 2014 slavili, že Žít Brno s podporou Pirátů získalo ve volbách sedm set  tisíc hlasů. Tenkrát mělo hnutí devatenáct členů, dnes je to o čtyři míň. Zatímco tehdy bylo ve spolupráci dominantní hnutí Žít Brno a Piráti kandidátku jen doplňovali, teď se role obrátily.

Podle politologa Michala Pinka to znamená, že je Žít Brno slabší než před čtyřmi lety, kdy příznivce získávalo kritikou některých politiků. „Žít Brno má teoreticky šanci uspět ve volbách, ale prakticky si troufnu říct, že jejich možnosti jsou limitované,“ řekl politolog Michal Pink.

Piráti mají podle politologa větší šanci uspět

Šance Pirátů jsou naopak podle politologa vyšší než minule. Ti teď musí v tajném hlasování rozhodnout, jestli Žít Brno na kandidátce chtějí. „V tuto chvíli bych já jako potenciální lídr nechtěl ovlivňovat své spolustraníky tím, že bych říkal nějaký konkrétní názor,“ odmítl komentovat záměr členů Žít Brno kandidát na lídra Pirátů Tomáš Koláčný.

Členové hnutí Žít Brno se schází zhruba jednou měsíčně v domě jejich předsedkyně Barbory Antonové. Řeší tam i záležitosti, které pak probírají i na zastupitelstvu. Parkování v centru, koncertní sál nebo sociální bydlení. Shodli se, že v nich chtějí pokračovat i po letošních volbách. Ne ale jako politická strana. „Nemáme na to ani energii ani chuť fungovat jako nějaká silná politická platforma. Budeme se pokoušet najít nějakou cestu, jakou se nám podaří ta témata v prostoru udržet,“ řekla předsedkyně hnutí Barbora Antonová (Žít Brno).

Sestavení kandidátky Hollan úplně nevyloučil

Aby mohla strana nebo hnutí kandidovat do brněnského zastupitelstva, musí mít na kandidátce pětapadesát lidí. Podle Matěje Hollana to pro Žít Brno není problém. „Na nás se obracejí lidé z různých oblastí s tím, že by rádi do té brněnské politiky šli. A v případě, že nebudeme přijmutí Piráty, tak budeme tento model zvažovat,“ řekl náměstek primátora města Brna Matěj Hollan (Žít Brno). I sám Matěj Hollan by rád pokračoval v práci na radnici. O jeho umístění na kandidátce Pirátů bude jasno zhruba za deset dnů.

V brněnském zastupitelstvu je hnutí Žít Brno členem vládnoucí koalice společně s ANO, zelenými, lidovci a TOP 09. V Radě města má dva členy, kteří jsou zároveň náměstky primátora. V brněnském zastupitelstvu je celkem šest členů hnutí v čele s Matějem Hollanem. Ve vedení centrální městské části je Žít Brno součástí koalice s hnutím ANO, zelenými a lidovci. V radě jsou celkem čtyři členové se starostou Martinem Landou, který ale hnutí opustil. Devět členů je pak v samotném zastupitelstvu Brna-Středu. 

Přesný termín komunálních voleb zatím není známý, vyhlásí ho prezident Miloš Zeman. Pravděpodobně se bude hlasovat v říjnu, současně se zastupiteli lidé vyberou i třetinu senátorů.