Piráti chtějí obcím umožnit vydat zákaz spalování hnědého uhlí na svém území

Změna zákona by dávala obcím možnost zakázat spalování hnědého uhlí (zdroj: ČT24)

Piráti chtějí zlepšit ovzduší v Česku tím, že omezí spalování uhlí. Ve sněmovně už jsou dvě změny zákona: první má umožnit ve vybraných obcích zákaz spalování hnědého uhlí v domácích kotlích. Další zase počítá s tím, že by po roce 2021 velcí znečišťovatelé neměli mít nárok na výjimky z přísnějších ekologických limitů. Ve středu bude novelu zákona o ochraně ovzduší projednávat sněmovní výbor pro životní prostředí.

„Podle nejnovějších dat je stav ovzduší v České republice velmi špatný. Tři z pěti lidí žijí v oblastech, kde jsou překračovány hygienické limity znečištění ovzduší. S příchodem zimy navíc tradičně nastávají smogové situace, které vše ještě zhorší,“ upozorňuje předsedkyně poslaneckého výboru pro životní prostředí Dana Balcarová (Piráti).

Její pozměňovací návrh by zamezil udělování výjimek z limitů pro znečištění ovzduší velkým uhelným elektrárnám. To by prý dopadlo na 11 největších uhelných elektráren, které by se musely modernizovat nebo po roce 2021 skončit. „Podle statistik je zmíněných 11 zdrojů znečištění zodpovědných za 12 293 ztracených let života ročně,“ uvádí Piráti v tiskové zprávě.

Ministerstvo životního prostředí návrh zatím ani nepodpořilo ani neodmítlo. Chybí podle něj studie, co by se stalo s cenami a jak moc by to ovzduší pomohlo. „Naši experti na ovzduší říkají, že ten dopad bude daleko menší, protože to, co nás opravdu trápí, tak to jsou emise z lokálních topenišť a dopravy,“ uvedl ministr životního prostředí v demisi Richard Brabec (ANO).

Podobně to vidí i Svaz průmyslu a dopravy a také většina provozovatelů uhelných elektráren, podle kterých míří návrh na špatný cíl.

Zákaz výjimek pro velké znečišťovatele naopak vítají ekologické organizace: „Představa, že v této situaci dostanou uhelné elektrárny výjimku z limitů, které jsou samy o sobě slabší, než jaké platí pro čínské elektrárny, je prostě absurdní,“ uvedl ředitel Hnutí Duha Jan Koželouh. Podle Jana Rovenského z Greenpeace ČR není důvod, proč by měly „největší a nejbohatší firmy v zemi mít lepší podmínky než obyčejní lidé“.

Obce by mohly mít možnost zakázat topení hnědým uhlím

Druhá změna zákona z pirátského pera míří právě na lokální topeniště. Zákon dává obcím možnost zakázat na svém území spalování méně kvalitního hnědého uhlí v malých kotlích: „Určitě to nebude využíváno nějak masově, ale v některých obcích, kde ta kvalita ovzduší díky pár znečišťovatelům je velice špatná,“ vysvětluje Balcarová.

K návrhům se připojili například hejtman Moravskoslezského kraje a poslanec Ivo Vondrák (ANO), poslankyně Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) a poslanec a starosta Prahy 7 Jan Čižinský (KDU-ČSL). Naopak podle poslance ODS Jana Zahradníka jde o zbytečný nástroj: „Bohužel se obávám, že bude málo účinný, jako je ta možnost kontrolovat kotle v domácnosti.“

Tento zákon platí od loňského roku a dává úředníkům pravomoc přímo v domácnostech se přesvědčit, čím lidé topí. Pokud zjistí obecní úřad pochybnosti, musí nejprve písemně vyzvat k nápravě, pak ale hrozí až 50tisícová pokuta. Provozovatele, podezřelého, že například používá nepovolené palivo, nejprve písemně upozorní a dá mu lhůtu k nápravě.