#VyjdiVen, za demokracii. Na stávku se chystají studenti sta škol, na demonstracích se budou bránit média

Do čtvrteční výstražné stávky na obranu tuzemských společenských a ústavních hodnot se zapojí studenti z více než stovky vysokých a středních škol po celé zemi. V poledne vyjdou na půl hodiny ze školních budov, aby dali najevo nesouhlas s přístupem nejvyšších politických činitelů k ústavě. Protest #VyjdiVen doplní také shromáždění, happeningy či diskuse. Protestům bude už ve středu předcházet série demonstrací na ochranu svobody slova a veřejnoprávních médií.

Prodemokratickou protestní akci #Vyjdiven vyhlásili před týdnem studenti Divadelní fakulty Akademie múzických umění (DAMU) a v úterý vpodvečer seznam stávkujících ústavů čítal 160 institucí. K DAMU se připojí kolegové na většině vysokých škol v Praze, Brně, Olomouci, Ostravě, Českých Budějovicích a dalších univerzitních městech. Protestovat budou i studenti ze zhruba šedesáti gymnázií a dalších středních škol z více než pětadvaceti českých měst.

Mezi požadavky protestujících je apel na prezidenta Miloše Zemana, plnil ústavní povinnost jmenováním premiéra, který získá podporu a který nebude trestně stíhanou osobou. Studenti
rovněž požadují, aby vláda v demisi nekonala zásadní a personální kroky ani nevytvářela nové ústavní pořádky a aby proti nedodržování ústavních zvyklostí důrazně vystoupil Senát.

„Prakticky denně vidíme, že si vedoucí představitelé našeho státu v čele s prezidentem dál a dál posouvají mantinely a ohýbají ústavní zvyklosti. Jako studenti s tím zásadně nesouhlasíme,“ uvedl iniciátor stávky #VyjdiVen Luboš Louženský. „Je potřeba se včas postavit na obranu ústavních zvyklostí a morálních hodnot. Než bude pozdě.“

Účastníci během stávky mohou stvrdit svůj souhlas se zněním výzvy, a to podpisem na transparent, křídou na chodník či na tvář, následně mají své fotografie či videa sdílet na sociálních sítích s hashtagem #VyjdiVen.

„Všechny fotografie budou následně tvořit důkaz o tom, že studentům není lhostejný osud této země a současné popírání ducha ústavy a morálních hodnot považují za bezprecedentní,“ uvedl mediální koordinátor výzvy Václav Strýček. Dodal, že jde o výzvu, nikoliv petiční akci, kterých už existuje několik.

Pochody, protesty, debaty

Studenti DAMU se po skončení stávky vydají na náměstí Václava Havla u Národního divadla, kde se uskuteční krátký happening, večer se koná diskuse v divadle Jatka 78 na téma obrany demokracie a ústavních hodnot. Pražské školy tvoří na seznamu zveřejněném pořadateli zhruba polovinu. Z největší české vysoké školy, Univerzity Karlovy, je mezi přihlášenými deset ze sedmnácti fakult. Stávky se zúčastní také studenti Vysoké školy ekonomické, ČVUT, VŠCHT, VŠUP a Akademie múzických umění.

Studenti některých brněnských středních a vysokých škol zamíří ve čtvrtek v poledne na náměstí Svobody, kde akci pořádají studenti Masarykovy univerzity. Připojit by se měli posluchači Mendelovy univerzity a také Veterinární a farmaceutické univerzity. Poté mohou pokračovat na debatu do Divadla Bolka Polívky. Studenti zlínské Univerzity Tomáše Bati se sejdou na náměstí T. G. Masaryka.

Studenti Ostravské univerzity se sejdou na Masarykově náměstí, kde se chystají projevy studentů i dalších účastníků. Od 11:30 bude na náměstí podpisové místo, kde zájemci mohou podepsat například petici na obranu veřejnoprávních médií. Po projevech organizátoři počítají s diskusí.

K Havlově lavičce

K půlhodinové stávce se připojí i studenti Jihočeské univerzity, kteří se potkají v Jihočeském divadle v Č. Budějovicích, žáci táborského Gymnázia Pierra de Coubertina se zase shromáždí na náměstí F. Křižíka. Zapojí se i gymnázia v Prachaticích a Jindřichově Hradci. Na zámku Červená Lhota se k protestu přidají studenti fakulty restaurování z pardubické univerzity, kteří jsou v jižních Čechách na praxi.

V Královéhradeckém kraji se zřejmě největší protestní shromáždění v kraji bude konat na Masarykově náměstí v centru Hradce Králové od 12:00 do 13:00. Stovky studentů se zapojí do stávky v Plzeňském kraji. Nejvíce studentů pohromadě bude v kampusu Západočeské univerzity v Plzni na Borech. V pravé poledne tam na půl hodiny opustí budovy fakult a budou podepisovat výzvu k obraně ústavních a společenských zvyklostí a hodnot.

Do čtvrtečních protestů se zapojí i studenti ústecké Univerzity Jana Evangelisty Purkyně. Po poledni se chtějí sejít u lavičky Václava Havla v kampusu. V Libereckém kraji se k protestní stávce přidá Technická univerzita v Liberci a některá gymnázia.

Středeční večer: slovo pro svobodu médií

Čtvrteční protest přitom není jediným vzdorem namířeným proti Pražskému hradu. V reakci na odsudek, který na adresu médií vydavatelství Economia a České televize zazněl v Zemanově inauguračním projevu, se už o den dříve – ve středu – uskuteční i série demonstrací na podporu svobody slova a médií.

V sedm hodin se tak sejdou protestující na náměstích v Táboře i Českých Budějovicích (pod heslem ČT nedáme!), ve stejný čas začne demonstrace i v Liberci a na pražském Václavském náměstí. Zde se lidé, kteří chtějí veřejnoprávní televizi podpořit, setkají se svými odpůrci, protože na tentýž čas je svolán i „protest proti lžím České televize“ a koncesionářským poplatkům.