Británii bude v Česku po 17 letech zastupovat muž. Thompsonovou vystřídal Nicholas Archer

Novým britským velvyslancem v Česku se stal Nicholas Archer. Prezident Miloš Zeman od něj na Pražském hradě převzal pověřovací listiny, a stvrdil tak oficiálně jeho nástup do funkce. Archer na postu střídá Jan Thompsonovou, která Prahu opustila začátkem ledna. Listiny prezidentovi předali také noví velvyslanci Kataru a Namibie, působit budou z Berlína.

„Pane prezidente, dovolte mi, abych vám předal pověřovací listiny, jimiž mne Její Veličenstvo Alžběta II. akreditovala u vás jako mimořádného a zplnomocněného velvyslance Spojeného království Velké Británie a Severního Irska,“ řekl Archer Zemanovi. Ten jeho češtinu ohodnotil jako téměř dokonalou. Podle zvyklostí mu pak Archer představil svou ženu a spolupracovníky.

Archer uvedl, že chce dál rozvíjet česko-britské vztahy, aniž je naruší brexit. Národní zájmy obou zemí jsou podle něj stejné například co se týče obchodu. „Chceme zachovat a dále rozvíjet volný trh i v době, kdy se zdá, že roste hrozba protekcionismu,“ prohlásil. Zmínil také spolupráci na poli obrany a bezpečnosti v NATO. Česko a Británie rovněž vyznávají stejné hodnoty – demokracii, svobodu slova a lidská práva.

„Žádná z těchto věcí se nemusí měnit po našem odchodu z EU v roce 2019. Spíš naopak. Británie chce posílit vztahy s Českou republikou ve všech těchto oblastech,“ dodal velvyslanec a připomněl tak, že se blíží termín odchodu Spojeného království z EU. Česká republika a Británie jsou podle něho přátelé a spojenci, a tak to má zůstat. 

Osmapadesátiletý diplomat působí ve službách ministerstva zahraničí na různých pozicích od roku 1983. V letech 2006–2008 byl vysokým komisařem (obdoba velvyslance) na Maltě, v letech 2008–2012 velvyslancem v Dánsku. Je ženatý s Ericou Powerovou, mají spolu syny Alexandera a Christiana.

Nový britský velvyslanec Nicholas Archer
Zdroj: Michal Krumphanzl/ČTK

Thompsonová zaujala divadlem i embéčkem

Archer do Prahy dorazil v polovině ledna a v roli designovaného velvyslance již absolvoval řadu setkání s představiteli českých i britských institucí. S jeho nástupem bude v čele ambasády po necelých 17 letech muž. Od roku 2001 Británii zastupovaly postupně čtyři velvyslankyně.  

Naposledy Jan Thompsonová, která byla známá netradičními koníčky. Během svého působení v Česku vystupovala v divadle a jezdila světle modrým „embéčkem“, tedy Škodou 1000 MB, které před svým odjezdem vydražila a peníze věnovala charitě. Na velvyslanectví si také pořídila dvě kočky z útulku. 

Známá je také její záliba v chození po horách, vystoupala například na Kilimandžáro. Thompsonová je rovněž fanynkou fotbalu a věnovala se sportovnímu tanci u tyče.

168 hodin: Češi jsou perfektní, rozloučila se nekonvenční britská velvyslankyně (zdroj: ČT24)

Thompsonová vedla ambasádu čtyři a půl roku. Svůj odchod naznačila již před Vánocemi ve videu, které úřad sdílel na sociálních sítích. Velvyslankyně a její tým se nechali inspirovat romantickou komedií Láska nebeská, v níž je jednou z postav také předseda britské vlády. V kultovní scéně filmu premiér tančí na píseň Jump (For My Love) ve svém sídle v Downing Street.

Stejný tanec předvedla Thompsonová se zaměstnanci ambasády a doplnila ho vzkazem, v němž zmiňuje i svůj vztah k Čechům. „Byly to úžasné čtyři roky – ale teď mne nechte říct –  protože jsou Vánoce – a na Vánoce můžete říkat pravdu – pro mě jsou Češi skvělí – a všem vám přeji – Veselé Vánoce,“ stálo na papírech, které velvyslankyně postupně ukázala.

Video v komentářích ocenili kolegové Thompsonové i čeští politici, kteří se shodli na tom, že britská velvyslankyně byla jednou z nejvýraznějších osobností mezi zahraničními diplomaty. Před příchodem do Česka Thompsonová působila na britských ambasádách v Německu nebo v Afghánistánu. Než nastoupila na britské ministerstvo zahraničních věcí, pracovala v televizní stanici BBC.

Katarský a namibijský velvyslanec budou pracovat z Berlína

Pověřovací listiny prezidentovi předali také dva velvyslanci, jejichž úřady sídlí mimo Česko. Nový katarský velvyslanec Saúd bin Abdar Rahmán Sání stejně jako jeho namibijský kolega Andreas Guibeb budou na vztahy s Českem dohlížet z Berlína.

Hrad původně avizoval, že do úřadu oficiálně nastoupí také velvyslankyně Jihoafrické republiky Naomi Misholiová. Ta však nyní Zemanovi své listiny nepředávala.

Předáním pověřovacích listin se formálně stvrzuje nástup velvyslance v dané zemi. Každý nový šéf zastoupení při něm absolvuje také krátký rozhovor s českou hlavou státu.