Kauzu letáků, které lidem lhaly, že Zeman postupuje automaticky, policie odložila

Ostravská policie odložila trestní oznámení kvůli šíření dezinformací před prvním kolem prezidentských voleb. Konkrétně se jednalo o letáky, podle kterých prezident Miloš Zeman automaticky postupuje do druhého kola. Objevily se ve schránkách lidí v Moravskoslezském kraji. Policie nakonec autora nezjistila a věc odložila. Podle ní totiž nic nenasvědčuje tomu, že by došlo ke spáchání trestného činu. České televizi to sdělila mluvčí ostravské policie Gabriela Holčáková.

V Moravskoslezském kraji se před prezidentskými volbami objevily ve schránkách lidí letáky, které oslovovaly Zemanovy voliče. Ti si přečetli, že nemusí v prvním kole k urnám, protože současná hlava státu postupuje automaticky do druhého kola. Autor zřejmě našel inspiraci v recesistickém pořadu novináře Jindřicha Šídla, který na toto téma žertoval.

Ministerstvo vnitra ale tyto informace označilo za lživé a věcí se následně začala zabývat ostravská policie, na kterou se obrátila místopředsedkyně moravskoslezské organizace Strany práv občanů Ludmila Večerková. Podle ní šlo o „nefér boj“, kdy zejména starší lidé mohli považovat šířené zprávy za pravdivé.

Autora letáků se nakonec zjistit nepodařilo. Policie prověřování ukončila a trestní oznámení odložila. Podle ní totiž „nebyly zjištěny skutečnosti, jež by nasvědčovaly spáchání trestného činu“, uvedla pro Českou televizi mluvčí Gabriela Holčáková. Prezidentský kandidát Jiří Drahoš se od šíření letáku distancoval a už dříve prohlásil, že s celou věcí nemá nic společného.