Kandidátky ČSSD v Olomouckém i Moravskoslezském kraji jsou opět před soudem

Olomouc - Právník Pavel Němec zastupující nespokojené sociální demokraty z Mohelnicka dnes u soudu podal další návrh na předběžné opatření, který má zabránit registraci kandidátky ČSSD v Olomouckém kraji. Krajské vedení přitom již listinu podalo tento týden na krajský úřad. Němec u soudu hodlá v následujících dnech podat i žalobu na neplatnost sestavení olomoucké krajské kandidátky. Zástupci ČSSD však veškeré pochybení odmítají. Věří přitom, že soud rozhodne v jejich prospěch a volby v kraji to nijak neovlivní. Znovu napadl kandidátní listinu ČSSD v Moravskoslezském kraji také ostravský primátor Petr Kajnar, který na její platnost podal předběžné opatření.

Právní zástupce nespokojených členů ČSSD návrh podal u Obvodního soudu pro Prahu 1, kam bude směřovat i následná žaloba. Pokud soud podle něj do konání voleb nerozhodne, hodlá po vyhlášení volebních výsledků napadnout i neplatnost voleb kandidátů ČSSD v Olomouckém kraji. Straníkům navíc vzkazuje, že se proti jejich údajným osobním útokům bude bránit trestním oznámením či žalobou na ochranu osobnosti.

Právě z Šumperska, kam mohelnická buňka spadá, přišlo 11 nominací. Němec, který byl podle lídra Romana Váni navržen jako nečlen svou matkou, obsadil poslední místo. Jako nečlen by navíc podle regulí ČSSD musel získat výjimku. To se ale nestalo a na kandidátku se nedostal.

Na složení kandidátní listiny si stěžovalo šest sociálních demokratů z Mohelnicka. Kandidátka byla podle nich sestavena úzkým okruhem straníků a rozhodnuto bylo „za zavřenými dveřmi na sekretariátech“. Krajská organizace navíc podle Němce jako jediná v zemi schválila speciální kritéria pro zařazení kandidáta na listinu, která ale nerespektovala.

  • „V Olomouckém kraji funguje dlouhodobě určitý nepsaný systém pravidel, jak dosazovat spřízněné a loajální členy ČSSD na kandidátky do všech voleb. S demokracií to nemá nic společného, vše se jen posvěcuje rádoby tajným hlasováním předem domluvené většiny,“ myslí si Pavel Němec.
Pavel Němec
Zdroj: ČT24

Krajská organizace podle jejího předsedy Jiřího Zemánka kandidátku předložila krajskému úřadu k registraci toto pondělí. Podle Zemánka tak členové učinili proto, že se při jejím sestavení řídili volebním řádem strany a nijak nepochybili. „Hlasování o kandidátce bylo tajné a kandidátka byla schválena sto procenty hlasů,“ doplnil Zemánek.

  • „Nedovedu si představit soud, který by nařídil politické straně, aby stáhla svou kandidátku,“ reagoval předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Podobný spor řešili sociální demokraté také v Moravskoslezském kraji, i v tomto případě soud návrh zamítl. „Podle našich informací byly dne 10. září podány nové návrhy na předběžné opatření také ze strany sociálních demokratů z Moravskoslezského kraje, konkrétně primátora Ostravy Petra Kajnara a dalších. Problém se sestavováním kandidátek tak rozhodně není jen problémem jednoho kraje nebo několika málo osob,“ doplnil Němec.

Kandidátku pro Moravskoslezský kraj stejně jako původně zpochybnili tři sociální demokraté z Ostravy. Kromě Kajnara se jedná o jeho náměstka pro dopravu Tomáše Suchardu a starostku městské části Radvanice a Bartovice Šárku Tekielovou. Ostravský primátor a krajský šéf ČSSD na moravskoslezské kandidátní listině zcela chybí.

K pražskému soudu bylo podáno v červenci a srpnu také pět žalob proti sociální demokracii. Ve čtyřech případech jde o zrušení členství celkem deseti bývalým členům ČSSD z Moravskoslezského, Olomouckého a Plzeňského kraje. Pátý případ se týká údajné nečinnosti vedení strany na podnět z regionu. S výjimkou jedné žaloby figuruje ve všech jméno právníka Němce, ten však popírá, že jde o osobní věc.